Poklicni gasilci vlado pozvali, naj jih uvrsti v višje plačne razrede

Slovenija 03. Okt 202215:35 0 komentarjev
Požar pod Socerbom
BOBO

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije zahtevajo, da se delovna mesta v dejavnosti poklicnega gasilstva v okviru odprave plačnih nesorazmerij uvrsti v višje plačne razrede, kot se je to lani zgodilo za nekatera delovna mesta v zdravstvu. Ob tem so izpostavili tudi vse višje življenjske stroške.

Predstavniki Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije so na vlado in na ministrstvo za obrambo naslovili poziv po odpravi plačnih nesorazmerij in uvrstitvi v višje plačne razrede. Kot so zapisali, je predsedstvo Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije v torek obravnavalo predlog dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, “hkrati s tem pa tudi pričakovanja in zahteve poklicnih gasilcev, da se delovna mesta v dejavnosti poklicnega gasilstva v okviru odprave plačnih nesorazmerij nujno uvrsti v višje plačne razrede”.

Po njihovih pojasnilih takšnim zahtevam botruje več dejavnikov, in sicer vse višji stroški osnovnih življenjskih potrebščin, rast cen energentov, stopnja inflacije, ki niža realno vrednost trenutnih plač, v prvi vrsti pa uvrstitev delovnih mest v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva v višje plačne razrede novembra 2021.

“Ob tem poudarjamo, da poklicni gasilci ne nasprotujemo uvrstitvam zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva v višje plačne razrede, smo pa že takrat izražali nestrinjanje, ker se je ostale skupine javnih uslužbencev in s tem tudi poklicne gasilce v teh postopkih izločilo. S tem so bila plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest popolnoma porušena,” so opozorili. Po njihovih pojasnilih je prišlo do neposredne rušitve plačnih razmerij z višjo uvrstitvijo delovnih mest srednja medicinska sestra v reševalnem vozilu v 28 plačni razred, zdravstveni reševalec v 33 plačni razred, diplomirana medicinska sestra v reševalnem vozilu v 40 plačni razred in diplomirana medicinska sestra v reševalnem vozilu z opravljenim preverjanjem iz nujne medicinske pomoči v 41 plačni razred.

“Gre za delovna mesta kolegov in kolegic, s katerimi se na dnevni ravni srečujemo na najzahtevnejših intervencijah, kjer družno rešujemo življenja ponesrečencev ter doživljamo nepredstavljivo travmatične dogodke,” so navedli. Tako zahtevajo višje uvrstitve delovnih mest v dejavnosti poklicnega gasilstva najmanj za toliko plačnih razredov, kot so jih bila deležna navedena delovna mesta iz zdravstvenih reševalnih postaj.

Predstavnike vlade in ministrstva za obrambo pozivajo, da se sestanejo v najkrajšem možnem času oziroma še ta mesec in dogovorijo o odpravi plačnih nesorazmerij. Odgovor na poziv pa pričakujejo najpozneje do konca naslednjega tedna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!