Socialni demokrati: Insinuacij je bilo preveč, želimo pogovor z Golobom

Slovenija 10. Jan 202319:39 12 komentarjev
Tanja Fajon, Robert Golob
Luka Dakskobler /BOBO

Poslanci Socialnih demokratov (SD) se želijo s predsednikom vlade Robertom Golobom pogovoriti o njihovi vlogi ob odstopu zdaj že nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Zatrjujejo, da SD z njenim odstopom nima nič, a da je bilo preveč "insinuacij in govoric", zato iz spoštljivosti do koalicijskih partnerjev kot edino primerno ocenjujejo, da se pogovorijo.

Kdaj bo do pogovora dejansko prišlo, še ni znano, v poslanski skupini Socialnih demokratov so za zdaj dobili le odgovor, da bo ta potekal v začetku letošnjega leta. Za pogovor so namreč zaprosili že lani konec leta ob odstopu tedanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ko naj bi se vrstili navedbe o podpihovanju očitkov o vplivu politike na delo policije.

Preberite še: Po odstopu Bobnar nemir v koaliciji, od Goloba pričakujejo dodatna pojasnila

V poslanski skupini SD takšne navedbe zavračajo, hkrati pa so izrazili prepričanje, da je zgolj dialog tisti, ki lahko prepreči “kratke stike in omogoči napredek”. Željo po redni komunikaciji znotraj koalicije naj bi sicer v SD izrazili tudi že maja ob sestavljanju koalicije. V današnjem pojasnilu o zaprosilu za pogovor s premierjem Robertom Golobom pa so v poslanski skupini SD znova ocenili še, da je ministrica Bobnar svoje delo opravljala dobro in vestno, kar da so tudi povedali na njeni interpelaciji, ki se je v DZ odvila tri tedne pred njenim odstopom.

Tudi predsednica SD Tanja Fajon je odstop ministrice decembra komentirala z besedami, da je z Bobnar dobro sodelovala, jo ceni in spoštuje. Ob tem je ocenila tudi, da odstop ne ogroža sodelovanja v koaliciji. Po drugi strani so v SD ob tem za skrb vzbujajoče označili razmere v zdravstvu in zahtevali koalicijski vrh na to temo.

Koalicija se bo sicer na Brdu pri Kranju sestala prihodnji teden, takrat pa bodo na tapeti reforme, ki jih vlada namerava izpeljati v letu 2023, prioritetno zdravstveno. Ali se bo premier še pred tem sestal s poslanci SD, v kabinetu predsednika vlade za STA za zdaj še niso odgovorili.

Preberite še: Golob poslal odstopno izjavo Bobnar, ministrstvo bo prevzela Ajanović Hovnik

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje