SDS predlaga širitev komisije: preiskala bi podjetja, povezana z Odlazkom

Slovenija 14. Sep 202215:32 3 komentarji

Poslanska skupina SDS predlaga širitev preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Kot je povedal Žan Mahnič, v skupini predlagajo preiskavo vseh podjetij, povezanih z medijskim mogotcem Martinom Odlazkom in njegovo družino. Po Mahničevih besedah je nujno tudi razjasniti vprašanja (ne)ustreznosti zakonodaje, ki ureja področje ustanavljanja medijev, njihovega financiranja in lastništva.

Državni zbor je konec junija odredil parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v državni zbor prek delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine. Preiskovalna komisija se bo na predlog koalicije osredotočila na obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve preiskave. Komisijo sestavljajo Mojca Šetinc Pašek (predsednica, GS), Soniboj Knežak (SD), Žan Mahnič (SDS), Aleksander Reberšek (NSi) in Nataša Sukič (Levica).

Poslanska skupina SDS je danes predlagala širitev dela preiskovalne komisije.

“Čez poletje je bilo dokazano, kar smo v SDS trdili že dolga leta. To je zlizanost ‘mainstream’ medijev in slovenskih novinarjev, ki pišejo o notranji politiki, njihovih urednikov in nekaterih lastnikov z levo politično opcijo. Čez poletje smo dobili potrditev o zlizanosti medijev predvsem s stranko Gibanje Svoboda in vladajočo koalicijo,” je razloge za širitev preiskovalne komisije utemeljil poslanec SDS Žan Mahnič.

Mahnič: Novinarji Necenzuriranega dobili bogate nagrade

Izpostavil je predvsem medijski imperij Martina Odlazka in portal Necenzurirano. Odlazek je skupaj s člani svoje družine lastnik več deset medijev, med njimi časnikov Primorske novice, Večer, Dolenjski list in Svet24, radijskih postaj RGL, Salomon, Aktual, Veseljak, revij Jana, Lady, Obrazi, Salomonov oglasnik in Salomonov ugankar, športnega dnevnika EkipaSN, političnega tednika Reporter in tudi portala Necenzurirano, je dejal Mahnič.

Mahnič je izpostavil novinarja Necenzuriranega Tomaža Modica, ki je postal tudi svetovalec oziroma sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije, nekdanjo novinarko portala Vesno Vuković, ki je postala tiskovna predstavnica vladajoče stranke Gibanje Svoboda (GS), in pa ženo Primoža Cirmana Petro Bezjak Cirman, ki je postala direktorica vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

“Vsi trije novinarji so dobili bogate nagrade,” je dejal Mahnič. Dejal je, da je medij Necenzurirano blatil SDS in njihovega predsednika Janeza Janšo, ob tem pa je imel povezave tudi v policijskih vrstah, med njimi so zdaj nekateri v vrhu policije oziroma notranjega ministrstva.

“V zadnjih tednih se je potrdilo vse, kar smo v SDS trdili že dalj časa, zato predlagamo širitev parlamentarne komisije na celotno medijsko shemo, ki jo ima Martin Odlazek, na medijsko skupino Media24 in z njo povezane družbe, na SEE M&C, KCA, Media partner agencija in z njimi lastniško povezane vse družbe. Gre za portal Necenzurirano in Primoža Cirmana ter Vesne Vuković. Treba je raziskati tudi, kaj se je dogajalo v DUTB, ki ima lastništvo v Salomonu, ki izdaja t. i. Odlazkove medije. Predlagamo tudi širitev ustreznosti oziroma neustreznosti zakonodaje, ki ureja ustanavljanje medijev, financiranje medijev, lastništvo in preprečuje medijsko koncentracijo,” je navedel Mahnič. Po njegovih besedah obstaja sum, “da so bili ti domnevno uporabljeni za nezakonito financiranje političnih oglaševalskih vsebin in druge politične propagande oziroma domnevno prikrito neplačano politično propagando v obdobju pred in med letošnjimi volitvami poslancev v DZ”.

Predlaga širitev preiskave na podjetje Pro Plus in Telekom Slovenije

Mahnič je predlagal tudi širitev preiskave na podjetji Pro Plus in Telekom Slovenije. “Treba je ugotoviti morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprave in organe nadzora Telekoma Slovenije zaradi sklenitve pogodbe leta 2016 s Pro Plus, pod okrilje katerega sodi POP TV. Na podlagi te pogodbe je Pro Plus za 12-krat zvišal nadomestilo za predvajanje svojih petih programov v omrežju Telekom Slovenije,” je še dodal Mahnič.

“Namen je ugotoviti, ali so družbe Pro Plus, Telekom Slovenije, Petrol, Geni, HSE kakorkoli z nakazili tem prej omenjenim podjetjem vplivale na potek kampanje za volitve v državni zbor leta 2022, ali je ta skupina Martina Odlazka in določenih podjetij v posredno ali neposredni državni lasti financirala kampanjo Gibanja Svoboda,” je razloge za širitev preiskovalne komisije pojasnil Mahnič.

“Verjamem, da širitev preiskovalne komisije ne bi smela biti problem. Če je Gibanje Svoboda zakonito financiralo kampanjo za državnozborske volitve 2022, potem bodo to širitev preiskovalne komisije tudi podprli,” je prepričan Mahnič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje