Se obeta nov referendum?

Slovenija 06. Sep 202108:23 > 09:48 6 komentarjev
Nika Kovač
Žiga Živulović jr./BOBO

Če bodo poslanke in poslanci sprejeli predlog, ki predvideva do tisoč evrov kazni za žaljenje uradne osebe, bi lahko v Sloveniji spet odšli na referendum, je za Večer napovedala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

Spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, ki jih je prejšnji teden na seji sprejela vlada, predvidevajo globo za nedostojno vedenje do najvišjih predstavnikov države, poslancev, članov državnega sveta, članov vlade, sodnikov ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njihove bližnje. Za takšen prekršek je v amandmaju zagroženo od 500 do 1.000 evrov globe.

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, sicer ena od pobudnic referenduma o vodah, je v intervjuju za Večer povedala, da bo, če bo ta predlog sprejet, to njihov naslednji referendum.

“Vedno, kadar nekdo kot predstavnik oblasti ali določene politične opcije žali, napada, diskreditira, uporablja prostaški jezik, je to problem, ker nesprejemljivo retoriko in komuniciranje normalizira in proizvaja konkretne materialne učinke,” je povedala Kovač v intervjuju za medij.

Kot je dodala, tudi sama v zadnjem letu opaža več zapisov in groženj na spletnih omrežjih kot v preteklosti. “Žaljiv način komunikacije je nesprejemljiv, ne glede na to, ali gre za oblastnika ali protestnika. Pri vladnem zakonskem predlogu ne gre za nič dobronamernega, ampak gre zgolj za še eno sredstvo, prek katerega želijo utišati civilno družbo, protestnike, kritičen glas, medtem ko bodo sami lahko žalili naprej,” je dodala.

“Z globo od 500 do 1.000 evrov se kaznuje, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve.”

Besedilo amandmaja

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje