Sindikati: Če bo jeseni zakon potrjen, grožnja z referendumom ostaja

Slovenija 15. Jul 202121:26 > 21:28 1 komentar
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ZSSS, sindikati
Denis Sadiković/N1

Sindikati, ki so za primer izglasovanja zakona o Nacionalnem demografskem skladu v DZ napovedali začetek aktivnosti za zahtevo za referendum, pozdravljajo odločitev poslancev, da glasovanje odložijo na jesen. V njej vidijo priložnost za javno razpravo. A če bo jeseni zakon potrjen v sedanji obliki, grožnja z referendumom ostaja.

“Demografski sklad v pravem pomenu, ki bo zagotavljal pokojnine vsem naslednjim generacijam, bi nujno potrebovali, a ne v obliki, kot je bil predlagan,” je v skupnem sporočilu reprezentativnih sindikalnih central zapisala predsednica Zveze svobodnih Sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. Če gre zgolj za prestavljanje glasovanja, veliko ni bilo storjenega, referendumske aktivnosti so se zgolj premaknile v jesen, je dodala.

Pripraviti je treba nov zakon

“Z zakonom si je vladajoča politika hotela pridobiti popoln nadzor nad celotnim, še preostalim premoženjem države in z njim prosto razpolagati ter omogočiti še večjo privatizacijo ter plenjenje skupnega,” je opozoril predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Tako kot Jerkičeva je poudaril, da zakonu nasprotujejo danes in mu bodo tudi jeseni: “Če bo zakon v taki obliki sprejet, bomo takoj začeli z zbiranjem podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.”

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije – KS 90 Peter Majcen je ob tem posvaril, da bo jeseni ozaveščenih državljanov in tistih, ki so prepričani v škodljivost delovanja sedanje vlade, zagotovo še več.

Da je treba pripraviti nov zakon, je prepričan tudi predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. Ta pa mora biti po njegovih besedah takšen, da bo zagotavljal ustrezno dolgoročno podporo pokojninski blagajni, sprejet pa mora biti s širokim družbenim konsenzom.

Če gre zgolj za “politično kupčkanje” in “šahovsko potezo”, bodo sindikati tudi jeseni uporabili vsa razpoložljiva sredstva sindikalnega boja, da preprečijo sprejem zakona, je poudarila tudi predsednica Konfederacije novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost Evelin Vesenjak. Razprava o nacionalnem demografskem skladu se mora vrniti v obravnavo na Ekonomsko socialni svet, je podčrtala.

Za široko javno razpravo se zavzema tudi predsednik Slovenske zveze sindikatov – Alternativa Zdenko Lorber. “O zakonu, ki se dotika vprašanj naših prihodnjih pokojnin, lastništva in upravljanja državnega premoženja oz. njegovih podjetij in pokojninskih skladov, v katerih imamo zaposleni svoj denar, je treba doseči kar najširše soglasje ključnih deležnikov v družbi,” je zapisal.

DZ je tretje branje predloga zakona opravil v sredo, danes pa je bilo predvideno glasovanje. Vendar so predsedniki koalicijskih strank SDS, SMC in NSi že popoldne napovedali možnost odložitve glasovanja na eno prihodnjih sej, kar je DZ zvečer tudi potrdil. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše je namreč politično ozračje za tako pomembno odločitev trenutno preveč pregreto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje