Slovenski vojni veterani zgroženi nad ravnanjem z zastavo v Kijevu

Slovenija 01. Apr 202212:39 10 komentarjev
Ladislav Lipič, ZVVS
Borut Živulović/Bobo

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) so ogorčeni zaradi ravnanja osebja na slovenskem veleposlaništvu Kijevu, ki je snelo zastavo Slovenije zaradi podobnosti z rusko. Odstranitev zastave pomeni zanikanje lastne državnosti, so sporočili. Obenem je ZVVS kritična do "igračkanja oblasti z državno zastavo in z državno himno".

Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je v sporočilu za javnost zapisal, da čeprav morda pripadniki ukrajinske nacionalne garde ne poznajo mednarodnega prava, to ne opravičuje dejanja zaposlenih na našem veleposlaništvu. “Veleposlaništvo je eksteritorialno ozemlje, ozemlje Slovenije in odstranitev zastave pomeni zanikanje lastne državnosti. Zastava je sveta, zaščitena z ustavo RS in zakonom o zastavi, grbu in himni in tudi z mednarodnim pravom,” je opozoril.

Kritičen je bil tudi do imenovanja začasnega odpravnika poslov v Ukrajini, ki je postal Boštjan Lesjak. To je po njegovih besedah, “kot da bi državni zbor izvolil odpravnico vladnih poslov, ki bi vladala namesto vlade”.

Lesjak, ki je v Kijev prispel v nedeljo, je ob začetku opravljanja poslov tudi dvignil zastavo pred veleposlaništvom v Kijevu, a jo je po pozivu oblasti, saj da ta preveč spominja na rusko zastavo, umaknil. Znova so jo izobesili v četrtek, ko so ukrajinski varnostni organi okrepili varovanje ulice, na kateri so poleg slovenskega še druga veleposlaništva.

Veterane pa skrbi tudi, kako oblast sicer uporablja državne simbole. “Igračkanje oblasti z državno zastavo in z državno himno, ko so si na državni prireditvi privoščili kršenje ustave in zakona z izvajanjem dodatne kitice, nas veterane skrbi,” je zapisal Lipič. S tem so želeli med drugim spomniti na proslavo ob dnevu državnosti leta 2012, v času vlade Janeza Janše, ko je zbor odpel štiri kitice Zdravljice, čeprav zakon določa, da je himna Slovenije le sedma kitica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje