Štiri intervencije UKC, obravnaval tudi lažji pretres možganov

Slovenija 06. Okt 202111:02 > 07. Okt 2021 10:19 0 komentarjev
protesti
Borut Živulovič/Bobo

Na torkovih protestih, ki so proti večernim uram ušli izpod nadzora, je reševalna služba Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana posredovala štirikrat. Zaradi lažjega pretresa možganov je ena oseba čez noč ostala na opazovanju in bo, tako UKC, predvidoma danes izpuščena v domačo oskrbo.

Kot so nam sporočili iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC), je imela reševalna služba UKC zaradi protestov štiri intervencije. “Ena poškodovana oseba je, zaradi lažjega pretresa možganov, čez noč ostala na opazovanju in bo predvidoma danes odšla domov,” so pojasnili.

Oskrbeli so še dva človeka z lažjima poškodbama, enega zaradi solzivca in drugega zaradi nezgode med kolesarjem in pešcem, pri eni intervenciji pa se je izkazalo, da oseba ne potrebuje pomoči.

Na Splošni nujni medicinski pomoči (SNMP) ZD Ljubljana pa so nam pojasnili, da so včeraj obravnavali tri osebe. Ena je imela težave z dihanjem in dve težavi z očmi. Na vprašanje, ali so obravnavali kakšno mladoletno osebo oziroma otroka in ali je bil kdo poslan na zdravljenje v UKC Ljubljana, so nam odgovorili negativno.

Po informacijah N1 je lažji pretres možganov utrpel moški, ki smo ga včeraj na posnetkih videli ležati v bližini Kongresnega trga. Po moškega je prišlo reševalno vozilo. Za podrobnejša pojasnila o okoliščinah dogodka smo se obrnili na policijo, kjer so nam pojasnili, da so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki uradni osebi preprečuje uradno dejanje, osebo prijeli ter zoper njo po prijetju zaradi neupoštevanja ukazov in upiranja uporabili tudi prisilna sredstva.

Med postopkom in transportom do službenega vozila so policisti osebi, ki je začela kazati znake bolezenskega stanja, nudili prvo pomoč ter takoj zaprosili za zdravniško pomoč, ki je osebo prevzela ter prepeljala na UKC Ljubljana. “Pridržanje zoper osebo je bilo po usmeritvah tožilstva odpravljeno, ko so minili razlogi, policisti pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi podanega suma kaznivega dejanja,” so še sporočili z generalne policijske uprave ter dodali, da vsako uporabo prisilnih sredstev v policiji preverijo z vidika zakonitosti in strokovnosti.

Ljubljana v oblakih solzivca

Torkovi protesti, na katerih se je po podatkih policije zbralo približno tri tisoč ljudi, so se najprej začeli na Trgu republike in se pozneje, kljub opozorilom policije, da je zaradi varnosti shod razpuščen, nadaljevali na več ljubljanskih ulicah.

Na shodu je posredovalo več tisoč policistov, tudi posebna enota, konjenica, posebna enota in letalska policijska enota. Proti večeru je shod ušel izpod nadzora, policija pa je protestnike poskušala pregnati z vodnim topom, s katerim je škropila tudi solzivec. Naša novinarska ekipa, ki je bila na terenu, je poročala, da je bilo uporabljenega več solzivca kot v zadnjem času v Ljubljani, prav tako je vsaj sedemkrat na različnih lokacijah posredoval vodni top.

Policija je na torkovih protestih trem osebam odvzela prostost zaradi sumov kaznivega dejanja zoper javni red, 22 jih je pridržala med protestom. Prav tako še vedno nadaljuje zbiranje obvestil o dogodkih in obravnava več kaznivih dejanj. Med drugim so protestniki poškodovali službena vozila policije. Zaradi vdihavanja plina oziroma solzivca sta dve osebi potrebovali zdravniško pomoč, lažje poškodovanih je bilo šest policistov, so sporočili iz policije.

Več o dogajanju:

>>> SREDIŠČE PRESTOLNICE V OBLAKU DIMA IN SOLZIVCA
>>> IZGREDNIKI POSKUŠALI VDRETI V REDAKCIJO N1
>>> KJE JE ZORAN STEVANOVIĆ?
>>> POLICIJA PRIDRŽALA REPERJA ZLATKA
>>> VODNI TOP ŠKROPIL VODO IN SOLZIVEC

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!