Tranzitni potniki iščejo alternativne poti in jezijo lokalno prebivalstvo

N1 video 21. Avg 202112:54 > 15:07 3 komentarji
Zastoj v Jesenicah
N1

Številni tranzitni potniki so na Gorenjskem obtičali v dolgi koloni pred Karavankami, nemalo voznikov pa se gneči želi izogniti z vožnjo skozi Jesenice. Povečan promet skozi mesto jezi lokalne prebivalce.

Vračanje dopustnikov in velik naval izletnikov na Gorenjskem povzročata gnečo in zastoje. Na izvozu z gorenjske avtoceste se skoraj vsak poletni konec tedna vije kolona, drugi prometni zamašek pa redno nastaja od izvoza Jesenice vzhod proti Karavankam. Vstopili smo v obdobje intenzivnega vračanja s počitnic, kar pomeni, da gneče v tem delu Gorenjske nimajo le čez vikende, ampak tudi čez teden.

Na Občini Jesenice pravijo, da v zadnjih dveh tednih dnevno prejemajo predloge in pritožbe občanov glede prometnih razmer. “Ne le na avtocesti, dolge kolone vozil in zastoji nastajajo tudi skozi mesto, ki ga vozniki izberejo kot alternativno pot do meje,” sporočajo z občine.

Nič drugače ni ta konec tedna. Na avtocesti je dolga kolona, po podatkih promet.si je čakalna doba štiri ure ali več. In tudi tokrat je močno obremenjena cesta skozi Jesenice, kar smo preverili tudi na terenu.

Na posnetku je križišče med Cesto Janeza Finžgarja (po tej cesti vozila pridejo z avtoceste) in Cesto Borisa Kidriča (ta cesta vodi naprej skozi Jesenice). Vidi se tudi, da kolona nastaja na Cesti Borisa Kidriča že pred tem križiščem, saj nekateri avtocesto zapustijo že na izvozu prej in po lokalni cesti mimo Žirovnice pridejo do Jesenic.

Ob največjih obremenitvah zamaškov ni možno preprečiti

Na jeseniški občini pravijo, da se s podobnimi prometnimi problemi se že desetletja soočajo tudi v sosednjih občinah (Bled, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora …), kjer se zastoji vršijo praktično skozi celotno sezono. “Prometne tokove je potrebno ustrezno celostno regulirati, kar pomeni, da če jih nekje prekinemo, smo na drugi lokaciji še izdatneje obremenili promet in povzročili popolno blokado prometa (na primer stoječo kolono na avtocesti do Podvina, prometni kolaps na Bledu in Radovljici), kar pa bi posledično za Jesenice povzročilo izjemne prometne pritiske iz lokalnih prometnih povezav tako iz smeri Žirovnice kot Bleda,” pišejo v sporočilu za javnost.

N1
Zastoj v Jesenicah Zastoj v Jesenicah
N1
Zastoj v Jesenicah Zastoj v Jesenicah
N1
Zastoj v Jesenicah Zastoj v Jesenicah
N1

Več lokalnih prebivalcev nam je povedalo, da so razmere postale nevzdržne tudi zato, ker so tranzitni potniki začeli voziti po stranskih cestah, ne samo po glavni cesti.

Policisti in redarji se sicer trudijo, da bi lokalno prebivalstvo čim manj občutilo posledice tega dogajanja, a dodajajo, da kljub vsem prizadevanjem pristojnih ob največjih obremenitvah prometnih zamaškov ni možno preprečiti. “Zato občane prosimo za potrpežljivost in seveda upamo, da se bo v prihodnjem tednu ob skorajšnjem zaključku poletne sezone promet že zmanjšal,” dodajajo.

Z Občine Jesenice sporočajo:

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica v turistični sezoni zaradi izjemne gostote prometa vsak dan intenzivno sodeluje in usklajuje svoje aktivnosti s policisti PP Jesenice, PP Kranjska Gora in policisti PPP Kranj. Skupaj koordinirano izvajajo aktivnosti z namenom večje pretočnosti prometa in lajšanja življenja domačinom. Tako se v viških kolon občasno zapirajo izvozi iz AC za tranzitni promet, na mestu semaforjev se izvaja ročno usmerjanje prometa, spremenjeni so intervali semaforjev, zapirajo se lokalne ceste za tranzit. Promet skozi Podmežaklo je že en teden dovoljen samo lokalnim prebivalcem, nadzor nad upoštevanjem omejitve prometa izvajajo občinski redarji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje