Stranka Vesna na volitve z 80 kandidati

Slovenija 24. Mar 202214:03 > 14:09 1 komentar
Kongres stranke Vesna
Borut Živulović/BOBO

Tudi stranka Vesna je danes vložila svoje kandidatne liste za aprilske državnozborske volitve. Na volitve se podajajo z 80 kandidati, med katerimi je najmlajši star 18 let, najstarejši pa 81.

Predsednica stranke Vesna Urša Zgojznik je ob vložitvi kandidatne liste v volilni enoti Ljubljana Bežigrad povedala, da se na volitve podajajo z 80 kandidati, liste pa so polne v vseh volilnih enotah v vseh okrajih. V stranki menijo, da Slovenija potrebuje njihovo zeleno razmišljanje, in pozivajo volivce, naj glas oddajo z mislijo na prihodnost. Njihovi kandidati so po besedah Zgojznik zelo različni, od delavcev, študentov in dijakov do raziskovalcev in doktorjev, od tega je 40 odstotkov žensk. Najmlajši je star 18, najstarejši pa 81 let.

Med njimi sta dve Slovenki leta, Petra Greiner in predsednica stranke Zgojznik, prejemnik Goldmanove nagrade Uroš Macerl, pevec skupine Orlek Vlado Poredoš, gorski reševalec Klemen Belhar, aktivistka za ženske pravice Jasmina Jerant, starosta slovenskih zelenih Miha Jazbinšek in častni občan občine Novo Mesto Janez Penca.

Zgojznik je poudarila, da je sama kandidaturo oddala z mislijo na hčer, saj je vprašanje, v kakšnem svetu bo živela čez 10 ali 20 let tudi vprašanje za letošnje državnozborske volitve. “To, da se še vedno pogovarjamo o manipulacijah, sovraštvu, razdeljevanju družbe, vsekakor ni tema, ki bi mojo hči zanimala. Manjkajo zelene teme, ne pogovarjamo se o tem, kakšno vodo bomo pili, kakšno hrano bomo jedli. Ukrajinska kriza nam kaže, kako zelo smo odvisni od drugih, kako imamo slabo samooskrbo,” je dejala. Pomembna tema za stranko pa so tudi pravice.

V stranki si želijo prestopiti parlamentarni prag in tudi če jim javnomnenjske raziskave napovedujejo od 0,5- do 3,5-odstotno podporo, niso pesimistični in ne nameravajo obupati. Menijo, da se z javnomnenjskimi rezultati manipulira in da obstajajo določene agende. Prepričani so, da imajo v Sloveniji večjo podporo in da bo 24. april pokazal pravi rezultat.

Če bodo prestopili parlamentarni prag, se bodo pogovarjali z vsemi strankami, ker menijo, da gre za preveč pomembne teme. Kot je dejala predsednica stranke, bi se sicer “zaradi kratenja pravic ali omejevanja demokratičnih načel” težko usedli za isto mizo s trenutno vladajočo koalicijo, a v tem trenutku ne želijo biti izključevalni.

V soboto se bodo kandidati predstavili osebno po volilnih enotah, in sicer s čistilnimi in drugimi akcijami. Stranki se namreč zdi pomembneje, da prispevajo družbi, kot da najemajo velike dvorane “za slikanje in trepljanje”, je dejala Zgojznik, ki je napovedala tudi udeležbo stranke na petkovem podnebnem protestu.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje