Kmalu znani kandidati za evropske volitve na levici, najbolj skrivnostna Svoboda

Slovenija 25. Mar 202405:10 2 komentarja
evropski parlament
Foto: Profimedia

Ta teden bodo nekatere stranke potrjevale liste kandidatov za evropske volitve, ki bodo 9. junija. Medtem ko so na levici glede imen še precej skrivnostni, je večina kandidatov opozicijske desnice že znana.

Teden na političnem parketu bo dobra dva meseca pred evropskimi volitvami zaznamovalo tudi potrjevanje list kandidatov, na katere bodo stranke stavile v boju za stolčke v Evropskem parlamentu. Potrditev liste tako načrtujejo v največji vladni stranki Gibanje Svoboda in tudi v opozicijski NSi, ta korak naj bi do konca meseca storili tudi v Levici.

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda, ki se bo na evropske volitve junija podala prvič, so sicer z uradnimi informacijami o kandidatih, ki jih bodo poslali v tekmo za mesta na evropskem političnem parketu, še skrivnostni. “O tem bomo odločali v stranki po demokratični poti 27. marca, počakajmo do takrat,” je v petek ob robu vrha EU dejal predsednik stranke in premier Robert Golob.

V sredo bodo namreč na organih stranke razpravljali in potrjevali kandidatno listo, ki naj bi jo po načrtih predstavili na posebnem dogodku, festivalu Svobode, 6. aprila. Na listi je bržkone pričakovati sedanja evropska poslanca Ireno Jovevo in Klemna Grošlja, medtem ko na listi ne bo, sodeč po rezultatih javnomnenjskih anket najbolj priljubljene članice stranke, predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

Po zaključenih postopkih evidentiranja bodo sicer v stranki za devet mest na listi izbirali med okoli 30 kandidati, med njimi naj bi bili po informacijah N1 poslanci in drugi pomembnejši člani, tudi predstavnik podmladka. Skladno s statutom kandidate za volitve poslancev v Evropski parlament na predlog izvršnega odbora določa svet stranke.

Na desnici manj skrivnostni

Medtem pa je večina kandidatov že znanih v opozicijski NSi, kjer bodo v boj tokrat poslali svoje najvidnejše predstavnike. Na listi bodo ob predsedniku stranke Mateju Toninu in sedanji evropski poslanki Ljudmili Novak med drugim vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter predsednik strankinega Kluba županov in svetnikov David Klobasa ter predsednica podmladka Katja Berk Bevc.

Kandidatno listo in vrstni red kandidatov bo na predlog predsednika stranke v ponedeljek potrjeval izvršilni odbor, predvidoma v torek pa naj bi kandidatno listo predstavili tudi javnosti. Nosilno mesto na listi naj bi po pričakovanjih zasedel prvak stranke Tonin, medtem ko naj bi aktualna evroposlanka Novakova zasedla zadnje mesto na listi.

Tudi v Levici so v preteklih tednih napovedali, da bodo kandidatno listo potrdili predvidoma do konca meseca. Med možnimi kandidati za nosilko liste se je v preteklih tednih omenjalo poslanko Natašo Sukič, na repu liste pa bo v tekmo stopil tudi nekdanji koordinator stranke, sicer pa minister za delo Luka Mesec. Kot je dejal v nedavnem intervjuju za N1, kandidira, da podpre listo, njegove prioritete pa so jasne – želi dokončati zadane projekte na ministrstvu. Da kljub temu kandidira in tvega izvolitev v Evropski parlament s preferenčnimi glasovi, pa je po njegovih besedah “riziko”, ki so ga v stranki pripravljeni sprejeti.

Do konca meseca bo torej večina parlamentarnih strank kadrovsko pripravljenih na junijske volitve poslancev v Evropski parlament.

Kandidatno listo so sicer že februarja predstavili tudi v največji opozicijski stranki SDS. S tem korakom pa bodo medtem še nekoliko počakali v koalicijski SD, kjer jih bo do polovice aprila zaposlovala predvsem izbira novega vodstva stranke.

Stranke in liste, ki bodo nastopile na letošnjih evropskih volitvah, imajo sicer za vstop v volilno tekmo še nekaj časa. Volilna opravila so sicer že stekla 11. marca, od takrat je tudi že mogoče vlaganje kandidatnih list in oddajati podpise podpore. Rok za vlaganje kandidatur pa se bo iztekel 10. maja ob polnoči. Najpozneje do takrat morajo kandidatne liste Državni volilni komisiji (DVK) sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje in sporočiti podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa, s katerega bodo poravnavali vse stroške volilne kampanje. Račune morajo sicer odpreti že pred tem, najpozneje do 24. aprila.

Mesec dni pred volitvami, ki bodo v Sloveniji 9. junija, pa bo uradno stekla tudi volilna kampanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje