V kampaniji Za obSTAnek zbranih skoraj 275 tisoč evrov

Slovenija 09. Jul 202117:35 > 17:48 0 komentarjev
STA
Borut Živulovič/BOBO

Iz Društva novinarjev Slovenije so sporočili, da končni znesek prejetih donacij kampanje za obSTAnek v podporo Slovenski tiskovni agenciji (STA) znaša skoraj 275 tisoč evrov. Donacijo so že v celoti nakazali na račun STA, kjer bodo svojim zaposlenim in sodelavcem lahko zagotovili plačila za delo v naslednjem mesecu ali dveh.

Kot so sporočili iz Društva novinarjev Slovenije, končni znesek prejetih donacij Za obSTAnek v podporo Slovenski tiskovni agenciji znaša skoraj 275 tisoč evrov. “Hvala vsem, ki ste donirali in s tem pokazali, da vam je mar za profesionalno in neodvisno novinarstvo,” so zapisali v sporočili za javnost in dodali, da so donacijo v celoti nakazali na račun STA.

190 dni brez plačila

“Agencija bo s pomočjo donacij prijateljev STA svojim zaposlenim in sodelavcem lahko zagotovila plačila za delo v naslednjem mesecu ali dveh. S kampanjo smo torej agenciji pridobili nekaj časa, nismo pa s tem rešili osnovnega problema financiranja javne službe obveščanja domače in tuje javnosti. Agencija jo že 190 dni opravlja brez plačila,” so ob tem pojasnili.

Kot so izpostavili, zadnji manever vlade, ki je s sprejemom uredbe navidezno rešila problem, dejansko pa zadevo zopet vrnila tja, kjer se je zapletla, torej pri dogovoru med STA in Uradom Vlade RS za komuniciranje, kaže, da namen vlade ni urediti financiranje STA. “Pri njenih zadnjih potezah gre očitno zgolj za predstavo, bržkone za mednarodno javnost,” poudarjajo.

STA
Borut Živulovič/BOBO

Ob tem so spomnili, da je ustanoviteljica po zakonu dolžna financirati javno službo STA, ta pa na podlagi istega zakona ni dolžna izpolnjevati nekih dodatnih pogojev, da bi bila do financiranja upravičena. Financiranje za 2021 temelji na sprejetem poslovnem načrtu agencije.

“Vse dodatne zahteve države, vključno s podpisom pogodbe, so pravno sporne, gotovo pa ne izražajo iskrene volje za končanje neupravičenega finančnega izsiljevanja javnega medija. Ne glede na to poskuša STA izpolniti nove pogoje, vendar dogovora še vedno ni. STA v teh dneh opravlja še posebej zahtevno in odgovorno delo poročanja o slovenskem predsedovanju Svetu EU, zato trkamo na vest države, da brezpogojno poravna svoje obveznosti,” so sklenili.

STA uspela prodati eno mesečno terjatev do države

Direktor STA Bojan Veselinovič je pozdravil današnji sklep nadzornega sveta STA, ki je pozval Ukom, naj stori vse za nakazilo 845 tisoč evrov predujma za stroške opravljanja javne službe STA. Medtem pa je STA našla kupca za terjatev za enomesečni zahtevek za nadomestilo za javno službo, kar je eden od ukrepov za izboljšanje likvidnosti, je navedel. STA sicer že 190 dni ostaja brez državnih sredstev za izvajanje javne službe.

Ob tem je Veselinovič v sporočilu za javnost navedel, da je vodstvo STA v skladu z veljavno zakonodajo storilo vse za izboljšanje likvidnosti, “saj bi se družba sicer znašla v insolventnosti, stečaj pa bi bil neizogiben”. Veselinovič se je nadzornikom zahvalil “za izkazano zaupanje, saj je že na eni minulih sej nadzorni svet sprejel sklep, s katerim je podprl vse takšne ukrepe vodstva”. Mednje sodi tudi prodaja terjatve. STA je namreč našla kupca za enomesečno terjatev, “saj gre za kakovostno terjatev do države”. STA bo “izredno ugoden diskont” pokrila tudi s pomočjo zbranih donacijskih sredstev, pri čemer se je Veselinovič znova zahvalil vsem, ki so STA namenili prostovoljne prispevke. Nadomestilo za opravljanje javne službe STA po poslovnem načrtu sicer znaša 169 tisoč evrov.

Ob tem je Veselinovič tudi spomnil na junijsko odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je sicer zavrnilo izdajo začasne odredbe za takojšnje plačilo sredstev, a v obrazložitvi ocenilo, da je sedmi protikoronski zakon zadostna podlaga za poravnavo obveznosti države do STA in da podpis pogodbe za to ni potreben. “STA bo z vsem skupaj seznanila tudi ustanovitelja, saj je dve uri po današnji seji nadzornega sveta dobila dopis direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanije, ki je prosil za posredovanje dokumentacije o tem povsem legalnem poslu,” je še zapisal Veselinovič.

Na skupščini STA je konec junija sicer vlada Urbaniji naložila, da STA nakaže predujem v višini 845 tisoč evrov za pričakovane izdatke pri opravljanju javne službe. Predujem se mora nakazati v treh dneh od dneva, ko direktor STA pooblaščenim osebam Ukoma omogoči vpogled v zahtevano dokumentacijo in če STA do takrat z direktorjem Ukoma podpiše pogodbo o opravljanju javne službe za leto 2021 in zagotovi javno dostopnost vsebin na spletnih straneh, ki ustrezajo storitvam javne službe iz zakona o STA.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!