Vodnik, ki je družino popeljal v jamo, spregovoril za N1: Tega nismo pričakovali

Slovenija 09. Jan 202416:56 9 komentarjev
Križna jama, reševanje
Foto: dr. Maks Merela/ JRS

V soboto je v Križno jamo tričlansko družino in pripravnika za jamskega vodnika odpeljal Gašper Modic, zelo izkušen jamski vodnik z licenco in obenem predsednik Društva ljubiteljev Križne jame. A sedemurni obisk jame se je zaradi visokega vodostaja spremenil v tridnevno reševalno akcijo. "Voda se je dvignila v pičlih 15 minutah," pripoveduje za N1. Kaj ga je najbolj skrbelo? In zakaj se je peterica kljub napovedanemu dežju sploh odpravila v Križno jamo?

Ko je peterica ugotovila, da je vodostaj v Križni jami previsok in da je vrnitev iz jame nemogoča, je bil izkušen jamski vodnik z licenco in predsednik Društva ljubiteljev Križne jame Gašper Modic tisti, ki je ohranil trezno glavo.

“Vse skupaj je potekalo, kot je to predvideno za takšne situacije oziroma kot je zaželeno. V jami smo imeli prav za tovrstne nesreče že shranjene določene potrebščine: gorilnike, kavo, čaj, sladkor, sveče, folijo za zadrževanje toplote,” je povedal za N1.

“Družino sem najprej pomiril in jim razložil, kaj se dogaja in kaj bo sledilo. Nisem vedel, koliko časa bo vse skupaj trajalo, ampak glede na nivo vode in pa lastne izkušnje, sem predvideval, da bomo v jami gotovo dan ali dva. Dogajanje se je nato odvijalo naprej vse do prihoda prvih potapljačev.”

Na vprašanje, ali je bilo peterico strah, je odgovoril, da v tovrstnih situacijah gotovo nikomur ni vseeno, “a če nekdo, ki se z jamarstvom ukvarja že celo življenje, pojasni, za kaj gre, se z ljudmi pogovori, je vse skupaj lažje”.

Po njegovih besedah je bila vsekakor olajševalna okoliščina, da je bil eden obiskovalcev — oče — nekdanji jamar in tudi potapljač. “Sicer se ni potapljal v jamah, a vendar je to pomagalo. Poleg tega je vedel, kako svoje družinske člane pomiriti.”

“Takšnega odziva niti slučajno nismo pričakovali”

Modica je ves čas tolažilo dejstvo, da Križno jamo zelo dobro pozna, prav tako tudi tiste, ki so v tridnevni reševalni akciji sodelovali. “Ko veš, da bodo pravilno ukrepali. Ja, malo hladno je bilo, nimaš tople hrane … Ampak to je v taki situaciji najmanj. Nikomur se ni nič zgodilo, vsi smo zdravi,” je povedal za N1.

Toploto so ves čas poskušali vzdrževati s toplimi napitki in gibanjem, saj je prav mraz predstavljal veliko težavo. Izpostavil je še neprimeren prostor za spanje, saj konkretne podlage niso imeli, zato so improvizirali.

reševanje iz križne jame
Reševanje peterice iz Križne jame se je končalo uspešno. (Foto: dr. Maks Merela in Damijan Šinigoj, JRS)

Prav nikomur od ujetih pa se po besedah Modica niti sanjalo ni, kaj se dogaja na površju; koliko ljudi je vpletenih v reševalno akcijo, še manj pa, da je odziv javnosti tako velik.

“Meni osebno je bilo zelo neprijetno zaradi obiskovalcev oziroma tega, kar je sledilo. Če bi bil sam, bi v jami ostal še en teden in šel ven sam, brez reševalne akcije. Ko smo prišli iz jame, niti slučajno nismo pričakovali takšnega odziva in medijskega poročanja, tudi družina bi po videnem raje počakala, da voda odteče.”

Zakaj se je peterica kljub napovedanemu dežju odločila za obisk jame?

Po besedah Walterja Zakrajška, vodje Jamarske reševalne službe, ki deluje v okviru Jamarske zveze Slovenije, gre za prvo tovrstno nesrečo pri nas, ki se je zgodila v vodni turistično urejeni jami. “Govorili smo s strokovnjaki za zaščito krasa, ki so nam povedali, da so se v Križni jami podobni primeri sicer že zgodili, a je voda kmalu odtekla, ujeti pa so se lahko vrnili na površje.”

A deževje je bilo po besedah poveljnika Civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka napovedano, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je ocenil, da je voda verjetno pritekla iz Hrvaške, kjer je v soboto prav tako močno deževalo.

Modic je pojasnil, da pred vstopom v jamo vodniki vedno spremljajo vremensko napoved, odločajo pa se tudi na podlagi trenutnega stanja. “Ob vstopu v jamo je bilo padavin toliko, da do spremembe vodostaja gotovo ne bi prišlo. Tudi med obiskom ni nič nakazovalo, da bi se vodostaj lahko dvignil.”

Peterica je nato prišla v zadnjo dvorano, ki so si jo imeli namen ogledati. Tam so pomalicali, ob vrnitvi pa se je voda dvignila v pičlih 15 minutah. “Na območju jame je bil očitno zares močan naliv, ki je v jami povzročil to, kar bi na površju povzročile 500-letne poplave,” je pojasnil in poudaril: “Šlo je za izreden dogodek. Če bi pričakoval zgolj en odstotek tega, kar se je zgodilo, niti slučajno ne bi šli v jamo.”

Izkušnja ga od jamarstva ni odvrnila. “Če človek dela to z veseljem, če je to tako njegov poklic kot hobi … Potem to pretehta.”

In kaj ga je čakalo ob vrnitvi v topel dom? “Žena mi je zapela vse najboljše.” V jami je namreč preživel svoj rojstni dan, ki ga bo praznoval z nekajdnevno zamudo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje