Z raztrganim usnjenim stolom zaslužil skoraj sto “jurjev”

Slovenija 15. Jun 202305:40 0 komentarjev
Justin Miller, stol dražba, Sotheby's
miztermiller (TWITTER)/SOTHEBY'S

Obrabljen usnjeni stol, na Facebooku kupljen za drobiž, se je izkazal za izjemno dobro naložbo.

Justin Miller, 33-letni ustvarjalec vsebin iz Los Angelesa, je obrabljeni stol z visokim naslonom kupil na Facebookovi spletni tržnici za nekaj manj kot 50 evrov.

Pred dnevi pa so ga na dražbi v avkcijski hiši Sotheby’s prodali za 99.000 evrov, kar je Kalifornijcu prineslo več deset tisoč evrov dobička.

Kot je Justin povedal za Insider, je stol opazil med spletnim brskanjem za starinami. “Živim, diham za starine. Nisem strokovnjak, ampak zdi se mi, da imam dobro oko. Ko sem ga zagledal, sem si rekel: Ta stol je videti zanimiv.” Naredil je fotografijo stola in jo poguglal. Iskalnik mu je takoj navrgel kopico podobnih stolov, ki so jih prodali po visokih cenah. Zato je stol želel takoj kupiti, vendar ni bil prepričan, ali je pristen. “Vse vredne stvari imajo ponaredke,” je povedal. Dekle, ki je oglas za stol objavilo na Facebookovi tržnici, je namignilo, da bi naslanjač lahko bil “veliko vreden”, če bi ga popravili.

Miller je stopil v stik z avkcijsko hišo Sotheby’s, ki je kos prepoznala kot redek stol z visokim naslonom danskega oblikovalca pohištva Fritsa Henningsena.

Zato se je Miller lotil popravila in sklenil, da bo stol dal na dražbo. Za popravila je namenil nekaj manj kot 2.800 evrov, še 1.000 pa ga je stalo pošiljanje stola do dražbene hiše. V opisu dražbenega kosa so pri Sotheby’su napisali, da je stol iz leta 1935, izdelan iz usnja in hrasta, “verjetno eden od samo petdesetih primerkov, za katere je znano, da so jih izdelali”. Najprej so pričakovali, da bodo za stol na dražbi iztržili od 30.000 do 50.000 evrov, ko se je začelo zbiranje ponudb, pa je hitro presegel ocenjeno ceno.

Miller je objavil videoposnetek na TikToku, ki prikazuje, kako je spremljal dražbo v živo in svoj odziv, ko so ponudbe deževale ter ko je stol bil prodan za 78.000 evrov. “Za neumni stol!” je presenečen in srečen vzkliknil Justin. Končna cena, ki jo je moral plačati kupec Sotheby’su, je znašala 99.000 evrov. K prodajni ceni je namreč treba prišteti še stroške, ki jih kupcu obračuna dražbena hiša.

@miztermiller Replying to @harryjowsey I CAN’T BELIEVE IT!! My chair finally went to auction. What you see here is the hammer price, the buyer ended up paying $22k more on top of this. Thank you to the @Sotheby’s team for their hard work. CRAZY! #homedecor #interiordesign #diy #thriftfinds #thrifted #facebookmarketplace #sothebys #auction #rarefind #antique ♬ original sound – Mizter Justin Miller

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!