Za predsednika sveta romske skupnosti izvoljen Jožef Horvat Sandreli

Slovenija 20. Feb 202322:57 1 komentar
svet romske skupnosti
Gov.si

Urad vlade za narodnosti je na podlagi določb zakona o romski skupnosti sklical konstitutivno sejo sveta romske skupnosti, kjer so za predsednika sveta izvolili Jožefa Horvata Sandrelija.

Svet romske skupnosti Republike Slovenije se je sestal na konstitutivni seji, ki jo je na podlagi določb zakona o romski skupnosti sklical urad vlade za narodnosti. Za predsednika sveta so izvolili Jožefa Horvata Sandrelija, so sporočili z omenjenega urada.

Svet romske skupnosti se po zakonu konstituira najpozneje v roku treh mesecev po vsakih rednih lokalnih volitvah. Na novo pa je konstituiran z izvolitvijo predsednika oz. predsednice sveta, ki ga člani in članice sveta izmed sebe izvolijo na tajnem glasovanju z dvotretjinsko večino.

Svet sestavlja 21 članov, od tega 14 predstavnikov Zveze Romov Slovenije in sedem predstavnikov romskih skupnosti v občinskih svetih. Trenutno je njegova sestava nepopolna, saj prejšnji teden na volitvah sedmih članov sveta iz vrst romskih svetnikov ni glasoval nihče, tako tudi izvoljen ni bil nihče.

Je pa 14 svojih predstavnikov v svet pravočasno imenovala Zveza Romov Slovenije. Vsi so se današnje seje udeležili ter za predsednika soglasno izvolili Jožefa Horvata Sandrelija, ki je bil tudi edini kandidat. Z njegovo izvolitvijo je bil svet na novo konstituiran. Svet romske skupnosti, ki predstavlja interese romske skupnosti v Sloveniji v razmerju do državnih organov, je bil ustanovljen 20. junija 2007 na podlagi zakona o Romih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje