Zadnji letošnji meteorski dež te dni dosega vrhunec

Slovenija 15. Dec 202310:17 0 komentarjev
geminidi, meteroski roj, meteorski dež
Geminidi (Foto: PROFIMEDIA)

V teh dneh je mogoče opazovati višek meteorskega dežja. V eni uri lahko naštejemo tudi 160 utrinkov.

Geminidi so zadnji večji meteorski dež v koledarskem letu, ki se običajno začne že konec novembra, vrhunec pa doživlja prav v teh dneh.

Kot poroča Forbes Srbija, Nasa Geminide imenuje za “najbolj zanesljiv” meteorski dež od vseh, ker je običajno dobro viden že relativno zgodaj zvečer – okoli 21. ali 22. ure, najbolj intenziven pa je običajno tik pred zoro, med drugo in tretjo uro zjutraj.

Svoje ime je dobil po ozvezdju Dvojčkov (latinsko gemini), iz katerih navidezno izhaja. To ozvezdje pa leži severovzhodno od ozvezdja Orion, enega najbolj prepoznavnih ozvezdij zimskega nočnega neba. Tako jih boste še najlažje opazili, če se obrnete najprej proti Orionu, potem pa pogledate malce desno in navzgor.

Geminidi so običajno svetli, zelo hitri in v glavnem iz belih meteoritov, čeprav med njimi lahko naletite tudi na kakšnega druge barve – rdečega, modrega, zelenega ali rumenega. Po pisanju Wikipedije so Geminidi meteorski roj (drugo ime za meteorski dež), ki ne izvira iz kometa, ampak jih povzroča asteroid 3200 Faeton. Ko ta po zelo eliptični orbiti potuje okoli Sonca, z njega neprestano padajo “okruški” – večinoma drobno kamenje in prah. Ko gre naš planet skozi to sled odpadkov, delci vstopijo v naše ozračje in tam med padanjem proti površju Zemlje zgorijo. To svetlobo pa zaznamo kot utrinke.

V času največje intenzivnosti lahko opazimo tudi do 160 utrinkov na uro. Toliko jih lahko opazimo, ker so Geminidi relativno počasni – za meteorske razmere – saj dosegajo hitrosti le okoli 35 kilometrov na sekundo.

Geminide so prvič opazovali šele relativno pred kratkim, leta 1862. O bolj znanih Perzeidih, recimo, obstajajo poročila že izpred več kot 2.000 let.

Te dni bo nebo nad Slovenijo večinoma jasno, zato bodo marsikje razmere za opazovanje Geminidov ugodne. Manj ugodno bo po kotlinah, kjer zaradi napovedanega toplotnega obrata pričakujemo meglen pokrov. Jih bo pa mogoče opazovati do 24. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!