Zaposleni na STA opozarjajo na še vedno nerešen položaj

Slovenija 15. Jul 202112:23 > 21:07 1 komentar
STA
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji slovenski in evropski javnosti sporočajo, da čeprav se v javnosti z obljubami vladnih predstavnikov ustvarja vtis, da se stvari urejajo ali da so celo že urejene, ni tako. V pismu javnosti predstavniški organi zaposlenih pozivajo k takojšnji rešitvi položaja in ureditvi financiranja. Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je ostro zavrnil obtožbe tako direktorja STA Bojana Veselinoviča kot tudi navedbe sveta delavcev STA.

Kljub vsem zagotovilom vladnih predstavnikov – vključno s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki jih ti dajejo ob prisotnosti najvišjih predstavnikov EU, da bodo v kratkem dokončno razrešili po njihovem mnenju “manjši in nepotreben zaplet” s sofinanciranjem Slovenske tiskovne agencije (STA), zaposleni še vedno čakajo, da se bo to zgodilo, so zapisali v pismu, ki so ga podpisali svet delavcev, Sindikat novinarjev STA in zastopstvo uredništva.

“Glede na zadnje ‘usklajevalne sestanke’ z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo, ki se mu v nasprotju z obljubami oblasti nikamor ne mudi in izpolnitev zakonske dolžnosti ustanovitelja za plačilo javnega dela servisa vse bolj odkrito pogojuje s tem, da bo kar sam prevzel vlogo urednika, direktorja in nadzornika družbe, smo vse bolj prepričani, da plačila za že opravljeno delo ne bo,” so navedli.

Predstavniški organi zaposlenih so se seznanili s potekom torkovih pogovorov, iz katerih pa direktor Ukoma, kot so navedli, “v sporočilu za javnost v potvorjeni obliki navaja trditve, ki so po zagotovilih udeležencev sestanka s strani STA daleč od resnice”.

Za zaposlene je najbolj nesprejemljivo temeljno izhodišče, po katerem bi kar na Ukomu pregledovali povzetke novic in presojali njihovo vsebino in na podlagi tega arbitrarnega pristopa odmerjali višino plačila.

To je poskus grobega posega v avtonomnost, ki mu svet delavcev, Sindikat novinarjev STA in zastopstvo uredništva odločno nasprotujejo.

“Predlagano pogodbeno določilo, za katero se zavzema Urbanija in naj bi omogočilo, da bi naši naročniki kar leto dni poobjavljali vsebine STA brezplačno, je izraz popolnega nerazumevanja in kaže nespoštljiv odnos do našega dela. Ni si STA sama izmislila, da opravlja javno službo in tržno dejavnost, ampak tako določa zakon o STA,” so poudarili v pismu slovenski in evropski javnosti.

“Ukom samo obljublja plačilo”

Opozorili so tudi, da Urbanija zanemarja tudi dejstvo, da od dobrih dveh milijonov evrov sredstev, kolikor bi jih morala STA dobiti letos, Ukom že dva tedna samo obljublja 845.000 evrov. “Namesto da bi jih STA nakazal v obliki predujma, kot je sklenila vlada, si izmišljuje nove in nove pogoje ter odlaga plačilo za že opravljeno delo,” so opozorili.

Prepričani so, da želi Urbanija na lastno pest ali pa s podporo vlade spremeniti poslovni model STA, po katerem bi ta ostala brez dobršnega dela tržnih prihodkov, hkrati pa ustanovitelj za to ne bi prispeval nobenih dodatnih finančnih sredstev, celo nasprotno, prizadeva si za njihovo znižanje. “Za povečevanje tržnih prihodkov STA namesto tega zasmehovalno predlaga fotografiranje porok,” so izpostavili.

Direktorja Ukoma Uroša Urbanijo pozivajo, naj se loti dela in izpolni pričakovanja vlade ali pa se umakne nekomu, ki bo to znal narediti. Od sodne veje oblasti pa zaposleni pričakujejo, da bo v najkrajšem času, ob spoštovanju vseh procesnih rokov, odločila o vloženih izvršbah, saj je od tega odvisna usoda zaposlenih in njihovih družin, po mnenju zaposlenih pa tudi ugled Slovenije v mednarodni javnosti.

Kmalu bo minil že 200. dan, odkar vlada ne izpolnjuje svoje zaveze, h kateri jo vežeta tako zakon o STA kot sedmi protikoronski paket ukrepov, “pri tem pa očitno direktor Ukoma računa na to, da se bo STA sesedla, še preden ji bo uspelo dokazati svojo pravico na sodišču”, so v pismu še zapisali predstavniški organi zaposlenih na STA.

Ukom zavrača obtožbe

Ukom je ostro zavrnil obtožbe tako direktorja STA Veselinoviča kot tudi navedbe sveta delavcev STA, da je Ukom v sporočilu za javnost kakorkoli zavajal ali potvarjal dejstva. Ukom trdi, da se je vedno odzval nemudoma, medtem ko da je direktor STA potreboval tri tedne, da je poslal cenik storitev.

V sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Ukoma, je še navedeno, da je Ukom “v želji, da se čim prej zakonsko uredi financiranje STA”, 18. junija poslal direktorju STA dopis s pozivom, naj nemudoma posreduje podatke glede cene posameznih storitev, ki jih STA opravlja v okviru javne službe, če želi, da pogodbo sklenejo kar najhitreje.

Kasneje je Ukom po lastnih navedbah Veselinoviča za želene podatke prosil še na dveh sestankih. Direktor STA je želene podatke posredoval 9. julija, tri dni kasneje pa ga je Ukom prosil za pojasnilo posameznih stroškovnih postavk, a odgovora še ni prejel, dodaja Ukom.

Vodstvo STA je sicer po torkovem sestanku z vodstvom Ukoma sporočilo, da pogovori niso prinesli pričakovanega napredka pri rešitvi finančnega položaja STA, in opozorilo, da bo vztrajalo pri spoštovanju celotnega normativnega okvira, ki ureja delovanje STA.

Kot so navedli, STA ne more pristati na dodatno pogojevanje in izsiljevanje v zvezi z opredelitvijo javne službe in odmero nadomestila, ki pripada STA, saj oboje že določa veljavni zakon o STA. Dodali so, da direktor Ukoma Uroš Urbanija “samovoljno in z nizanjem dodatnih pogojev očitno ne želi, da bi bila pogodba podpisana čim prej”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje