Erdogan volilce pozval, naj glasujejo za stabilnost. Opozicija vložila pritožbo

Svet 17. Maj 202314:18 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Murad Sezer/REUTERS

Opozicijski stranki sta po predsedniških in parlamentarnih volitvah v Turčiji sporočili, da sta zaradi domnevnih volilnih nepravilnosti vložili pritožbo na pristojni volilni organ. Medtem ko bo Turčija predsednika dobila v drugem krogu, v katerem se bosta pomerila aktualni predsednik Recep Tayyip Erdogan in kandidat združene opozicije Kemal Kilicdaroglu, si je Erdogan skupaj z zavezniki zagotovil večino v 600-članskem parlamentu. Zaradi tega je volilce pozval, naj ga izvolijo za predsednika in tako pripomorejo k stabilnosti v državi.

Po nedeljskih predsedniških in parlamentarnih volitvah v Turčiji je opozicija danes ponovno izrazila dvom o verodostojnosti štetja glasovnic in opozorila na številne nepravilnosti. Republikanska ljudska stranka (CHP), ki je največja stranka opozicije, iz katere prihaja tudi glavni izzivalec predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Kemal Kilicdaroglu, in prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP) sta se že pritožili pri državnem volilnem organu.

Podatki največje opozicijske stranke CHP se namreč v več kot 7.000 primerih niso ujemali s podatki, vnesenimi pri državnem volilnem organu, je danes opozoril namestnik vodje stranke CHP Muharrem Erkek. Ob tem je pojasnil, da so bile na parlamentarnih volitvah ugotovljene nepravilnosti pri 4.825 volilnih skrinjicah, vse v škodo stranke CHP in njene partnerice, nacionalistične stranke IYI. Na predsedniških volitvah pa naj bi bile nepravilnosti ugotovljene pri 2.269 volilnih skrinjicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Spremljamo vsak glas, tudi če ta ne spremeni skupnega rezultata,” je dejal in dodal, da se je stranka – navkljub malo možnostim za spremembo rezultata volitev – danes pritožila na volilni organ. To je v torek storila tudi prokurdska stranka HDP, ki opozarja, da je bilo več kot 2.000 glasov napačno pripisanih vladnemu zavezništvu.

Kemal Kilicdaroglu
Yves Herman/REUTERS

Na volitvah v Turčiji je glasovalo približno 64 milijonov ljudi, od tega okoli 3,4 milijona v tujini. Na predsedniških volitvah sta največ glasov prejela aktualni predsednik Erdogan in kandidat združene opozicije Kilicdaroglu, kar pomeni, da bodo Turki novega predsednika dobili v drugem krogu 28. maja. Na parlamentarnih volitvah pa je prepričljivo slavilo Erdoganovo zavezništvo, ki je znova osvojilo parlamentarno večino (322 od 600 sedežev).

Da je skupaj z zavezniki osvojil parlamentarno večino v parlamentu, za Erdogana predstavlja dobro popotnico za drugi krog predsedniških volitev – kot je povedal za CNN v turščini, bo le “harmonija med izvršno in zakonodajno vejo oblasti pripomogla k razvoju” Turčije oziroma njeni stabilnosti, povzema tiskovna agencija Reuters.

V primeru zmage bi se tako Kilicdaroglu pri vladanju soočil s številnimi omejitvami. Ne glede na to se namerava boriti za zmago, k udeležbi na volitvah pa je pozval mlade volilce, na katerih glasove računa.

Erdoganova stranka AKP je sicer slavila tudi v 10 od 11 provinc, ki jih je februarsko tresenje tal močno prizadelo. Po potresih so se na Erdoganovo oblast zgrnili očitki tako o prepočasnem ukrepanju kot o nepravilnosti pri gradnjah, a podpore njegovih volilcev očitno niso drastično spodkopali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!