Erdogan zaradi zdravstvenih težav izpraznil svoj urnik

Svet 28. Apr 202319:34
Erdogan
Murad Sezer/REUTERS

Po tem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v torek zvečer zaradi bolezni prekinil nastop v neposrednem televizijskem prenosu, je 69-letnik zdaj izpraznil svoj urnik pred prihajajočimi volitvami 14. maja. Erdogan je tako zaradi zdravstvenih težav že tretji dan zapored odpovedal vse aktivnosti v okviru kampanje.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zaradi zdravstvenih težav že tretji dan zapored odpovedal vse aktivnosti v okviru kampanje pred prihajajočimi volitvami 14. maja. 69-letni voditelj je tako za zdaj izpraznil svoj natrpan urnik, potem ko je v torek zvečer moral zaradi bolezni prekiniti nastop v neposrednem televizijskem prenosu.

Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je dejal, da ima Erdogan gastroenteritis oziroma trebušno gripo. Tovrstne težave je po njegovih besedah lahko pozdraviti in običajno izzvenijo v nekaj dneh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odpovedane nastope poskuša nadomestiti preko video povezav

Vendar pa bolezen za zdaj ovira Erdoganove poskuse, da bi okrepil svojo javno podobo in podporo pred volitvami v Turčiji, ki bodo potekale 14. maja. Turški voditelj odpovedane nastope v živo sicer poskuša nadomestiti z nagovori prek video povezave.

Turški predsednik Erdogan
Foto: Murat Cetinmuhurdar/REUTERS

Z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sta v četrtek skupaj nastopila na spletni slovesnosti ob dostavi goriva v jedrsko elektrarno v kraju Akkuyu v južni Turčiji, ki jo je zgradila Rusija. Putin je pozdravil odprtje elektrarne in jo označil za projekt, ki bo utrdil dvostranske vezi, ob tem pa izrekel pohvale na račun Erdogana.

Turški predsednik je nato danes imel nov nagovor prek spleta ob odprtju novega mostu v mestu Adana na jugu države. Še vedno je bil videti bled in šibak, navaja AFP. Preden je zbolel, je Erdogan v dveh dneh načrtoval udeležbo na več dogodkih v petih različnih mestih.

Erdoganove možnosti za zmago dodatno ogrožene

Njegova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) medtem v nedeljo načrtuje shod na osrednjem trgu v Ankari, ki lahko sprejme več sto tisoč ljudi, provladni mediji pa načrtovano zborovanje imenujejo tudi “demonstracija moči”, še poroča AFP.

Prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP), ki je tretja največja v turškem parlamentu, pa je skupaj z zavezniki danes pozvala volivce, naj na volitvah podprejo Erdoganovega nasprotnika Kemala Kilicdarogluja. S tem je slednji prejel podporo enega največjih turških volilnih blokov, kar bi lahko še dodatno ogrozilo Erdoganove možnosti za zmago.

V Turčiji se tako stopnjuje napetost pred volitvami, na katerih se glede na napovedi obeta tesen izid. Po pričakovanjih bodo predsednika izvolili v drugem krogu 28. maja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.