Hrvaški predsednik Milanović: To je hrvaška politična tragedija, umiram od sramu

Svet 24. Jun 202214:06 > 14:07 2 komentarja
Zoran Milanović
N1

BiH je včeraj v Bruslju ostala brez statusa kandidatke za članstvo v EU. "Brezsrčni otroci se v Bruslju obnašajo, kot da se vse vrti okoli njih," je danes dejal hrvaški predsednik Zoran Milanović in ob tem okrcal hrvaški politični vrh, tudi hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića. Potezo Slovenije, ki se je močno zavzemala za podelitev statusa BiH, je Milanović označil za džentelmensko.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je ob obisku Hrvaške vojaške akademije Dr. Franjo Tuđman komentiral tudi včerajšnjo odločitev voditeljev EU, ki so status kandidatke podelili Ukrajini in Moldaviji, ne pa tudi Bosni in Hercegovini (BiH). Zaradi tega je bil kritičen do hrvaških političnih voditeljev in EU, pa tudi visokega mednarodnega predstavnika v BiH Christiana Schmidta.

“Brezsrčni otroci se v Bruslju obnašajo, kot da se vse vrti okoli njih,” je bil hrvaški predsednik po poročanju N1 Hrvaška oster do odločitve evropskih voditeljev. Dodal je, da je hrvaška politična tragedija, da sta predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman izdala Hrvate in Hrvaško s tem, da sta BiH postavila dodatne pogoje za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU. Za premierja Plenkovića je hrvaški predsednik dejal, da “ta človek nenehno laže, to so udbaške metode laganja”.

“To, kar je Plenković dejal v Bruslju, je hladna sadistična izdaja Hrvaške. Kar je Evropski svet sprejel včeraj, je nesramen cinizem, in Plenković se s tem še hvali,” je bil oster hrvaški predsednik in se ob tem vprašal, kdaj bo BiH dobila status kandidatke. “Nikoli, ker nekaterim ne odgovarja, da se to zgodi, do tega ne bo prišlo niti pred volitvami, ker jih želijo ukrasti,” je dejal.

Nadaljeval je, da so tudi v BiH ljudje, ki si želijo evropsko prihodnost za državo, najbolj si to želijo Hrvati. “Drugi ne morejo reči, da so proti. Srbi tam vidijo svoj interes, bošnjaške strukture so soglasno podprle in zahtevale, da BiH nemudoma dobi status kandidatke. Kaj je rekel Plenković? Kaj je rekel Grlić Radman – da je BiH nefunkcionalna država in da ne more biti kandidatka. Kaj pa Ukrajina? BiH je bila za Ukrajino Švica, ne po lastni volji, ker ima kvazikolonialno vladno strukturo, ki v zadnjih desetih letih ni naredila ničesar,” je dodal. Zaradi vsega tega je Milanović dejal, da umira od sramote.

Pobudo, da tudi BiH dobi status kandidatke, sta v Bruslju najodločneje zagovarjali Slovenija in Avstrija, vendar ta predlog ni dobil zadostne podpore. Slovenski predsednik vlade Robert Golob je še pred včerajšnjim vrhom dejal, da bo Slovenija pri svoji pobudi vztrajala, “tudi do jutra, če bo treba”. Potezo Slovenije je danes komentiral tudi Milanović, ki je dejal, da je to, kar so naredili Slovenci, džentelmensko, in da tega ne bo nikoli pozabil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje