Iz grškega morja rešili 75 prebežnikov

Svet 21. Okt 202213:17 0 komentarjev
migranti, italija
Fotografija je simbolična (Vir: Twitter/@MSF_Sea)

Grška obalna straža je danes sporočila, da je s čolna, ki ga je južno od polotoka Peloponez zajelo razburkano morje, rešila 75 prebežnikov, od tega 69 moških in šest žensk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodali so, da so vsi rešeni v dobrem zdravstvenem stanju.

V Grčiji letos beležijo znatno povečanje števila prihodov beguncev in prebežnikov, večinoma prek morja iz smeri Turčije in Bližnjega vzhoda, od koder ljudje bežijo pred spopadi in revščino.

Grčija se že dlje časa sooča z obtožbami Turčije, da prebežnike nezakonito vrača na njeno ozemlje, nasprotno pa Atene pogosto krivijo Ankaro za brodolome v Egejskem morju, ki ločuje obe državi.

Samo v oktobru je v dveh brodolomih čolnov s prebežniki v Egejskem morju umrlo najmanj 30 ljudi, navaja AFP. Grška obalna straža je poročala, da so v prvih osmih mesecih letošnjega leta iz morja rešili že približno 1.500 ljudi, medtem ko jih je lani skupno rešila manj kot 600.

Grčija je poleg Italije in Španije med državami, ki beležijo največ prihodov prebežnikov iz Afrike in Bližnjega vzhoda, ki želijo priti v Evropo. Po navedbah grških uradnikov tihotapci zdaj pogosto izberejo daljšo in nevarnejšo južno pot iz Libanona in ne iz Turčije, da bi se izognili evropskim patruljam v Egejskem morju in dosegli Italijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!