Kaj naredi destinacijo turistično uspešno? Zlato merilo se je spremenilo

Svet 14. Apr 202210:55 0 komentarjev
Pariz
PROFIMEDIA

Pandemija covida-19 ni vplivala le na turistično dejavnost, temveč tudi na samo dojemanje tega, kaj naredi destinacijo turistično uspešno. Če je bilo zlato merilo še pred nekaj leti zgolj število obiskov turistov, pa sta sedaj postala pomembna tudi precepljenost lokalnega prebivalstva in covidna politika. Ta dva kriterija je podjetje Euromonitor med drugim upoštevalo pri sestavljanju Indeksa 100 najboljših mestnih destinacij.

Število turističnih obiskov ni edini način, ki neko mesto naredi za uspešno turistično destinacijo. Pomembni so tudi infrastruktura, trajnost, sožitje turizma z lokalnim prebivalstvom, v preteklih dveh letih pa je pomembno postalo tudi to, kako uspešno se je mesto odzvalo na pandemijo covida-19.

Podjetje za tržne raziskave Euromonitor je znano po svojem spisku 100 najboljših mestnih destinacij, ki je mesta razvrščal po številu mednarodnih obiskov – dokler tega ni spremenil covid-19. Spisek se sedaj imenuje Indeks najboljših 100 destinacij in primerja privlačnost 100 svetovnih mest za turiste ter pri tem upošteva šest kriterijev, med drugim tudi covidno politiko.

Zato se je spisek, na katerem so leta 2019 kraljevale azijske destinacije – na vrhu sta bila Hong Kong in Bangkok –, korenito spremenil. Za leto 2021 osem izmed prvih desetih mest zasedajo evropske prestolnice. A indeks leta 2022 ne bo enak; mesta so se in se še vedno različno spopadajo s pandemijo in šele čas bo pokazal, kako uspešna so bila.

Indeks najboljših 10 mestnih destinacij za leto 2021

1. Pariz

2. Dubaj

3. Amsterdam

4. Madrid

5. Rim

6. Berlin

7. New York

8. London

9. München

10. Barcelona

Prvi trije Pariz, Dubaj in Amsterdam – kaj pa Slovenija?

Parizu, ki ga je Euromonitor označil za najboljšo turistično destinacijo leta 2021, je izjemno koristil povratek ameriških in azijskih turistov. Mesto bo po tem, ko je Francija konec marca na spisek zelenih držav uvrstila tudi Združeno kraljestvo, dobilo še dodatno spodbudo angleških turistov. Na področju zdravja in varnosti je Pariz sicer dobil nizko oceno, predvsem zaradi razmeroma nizke precepljenosti prebivalstva.

Dubaj, ki je leto poprej kraljeval lestvici, se je leta 2021 uvrstil na drugo mesto indeksa. Najbolj priljubljeno mesto v Združenih arabskih emiratih je dodatno turistično spodbudo dobilo, ko je po prvem valu epidemije že julija 2020 ponovno odprlo vrata turistom, nato pa še lani z Expom2020. Na področju zdravja in varnosti je Dubaj četrti na svetu, zahvaljujoč predvsem strogim proticovidnim ukrepom dubajske vlade: cepljenih je več kot 98 odstotkov prebivalstva, maske so v notranjih prostorih še vedno obvezne.

Tretje mesto na indeksu je majhno mesto z veliko turisti – tako veliko, da je postalo simbol prekomernega turizma. Z njim se Amsterdam sedaj spopada z uporabo tehnologije: s pomočjo umetne inteligence usmerjajo velike tokove ljudi v mestu in tako preprečujejo prekomerno gnečo. Prav tako se Amsterdam trudi zmanjšati število parkirnih prostorov in vpeljuje ekstenzivno kolesarsko infrastrukturo.

Med prvimi stotimi destinacijami ni zaslediti nobenega slovenskega mesta. Je pa CNN Piran uvrstil med eno najlepših v Evropi, Ljubljana pa je za leto 2022 prejela naziv najboljše turistične destinacije v Evropi in naziv najboljše zelene prestolnice v Evropi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!