Ruske sile ponoči nad Kijev, odbile naj bi tudi ukrajinski napad

Svet 25. Jul 202309:17 > 18:17
Napad na Kijev
Gleb Garanich/REUTERS

Kijev je bil tarča že šestega ruskega napada z brezpilotnimi letalniki ta mesec. O žrtvah tokrat ne poročajo. Rusija naj bi prav tako odbila ukrajinski napad na eno od svojih bojnih ladij v Črnem morju. Tudi v tem incidentu ni bilo poškodovanih. Moskva in Kijev sta medtem poročala o manjših premikih fronte v vzhodni in južni Ukrajini.

Ruske sile so ponoči znova izvedle zračne napade z brezpilotnimi letalniki na Kijev. Po navedbah ukrajinskih oblasti je zračna obramba sestrelila vse ruske drone, po prvih podatkih pa napad ni terjal žrtev ali uničenja v prestolnici. To je bil sicer že šesti napad z droni na Kijev v tem mesecu.

“Ukrajinska zračna obramba je sestrelila vsa brezpilotna letala iranske izdelave šahed, s katerimi je ruski agresor napadel Kijev,” je po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform sporočil vodja vojaške uprave Kijeva Serhij Popko. “Po prvih podatkih napad ni terjal žrtev ali uničenja v prestolnici,” je dejal in dodal, da je alarm, ki opozarja na nevarnost zračnih napadov, trajal približno tri ure.

Ukrajinske zračne sile so sicer ponoči izdale opozorilo tudi za morebitne zračne napade v regijah Odesa in Mikolajev. Rusija je namreč napade na območju omenjenih regij okrepila, odkar je pred tednom dni odstopila od mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja. V tem obdobju je po navedbah Kijeva v napadih na skladišča uničila že več kot 60.000 ton žita.

Rusija odbila napad na bojno ladjo

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile odbile ukrajinski napad na eno od svojih bojnih ladij v Črnem morju. Patruljni čoln ruske mornarice naj bi napadli dve na daljavo upravljani plovili. Pri ministrstvu so navedli, da je ladja ruske mornarice Sergej Kotov okoli 370 kilometrov južno od polotoka Krim uspešno potopila napadajoči plovili s streli z razdalje 800 oziroma 1000 metrov. V incidentu ni bilo poškodovanih.

Gre za novo zaostritev vojne na morju, ki sledi prekinitvi dogovora o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Rusija je minuli teden namreč od sporazuma do nadaljnjega odstopila, sodelovanje pa naj bi bila pripravljena obnoviti, ko bodo odpravljene določene sankcije in ovire za izvoz ruskega žita in gnojil.

Moskva je kasneje sporočila še, da bodo ladje, ki bodo plule blizu ukrajinskih pristanišč, obravnavali kot potencialne prevoznice vojaškega tovora, na kar je Kijev odgovoril, da bo ravnal recipročno. Po navedbah ukrajinske mornarice ima Rusija v Črnem morju trenutno nameščenih osem bojnih ladij, še ena pa naj bi se nahajala v Azovskem morju.

Moskva in Kijev poročata o manjših premikih fronte v Ukrajini

Moskva in Kijev sta medtem poročala o manjših premikih fronte v vzhodni in južni Ukrajini. Medtem ko naj bi ruska vojska napredovala v smeri pomembnega železniškega križišča Liman, so ukrajinske sile domnevno osvojile nazaj nekaj ozemlja pri Bahmutu in napredovale proti jugu, kjer poskušajo doseči zaenkrat še zelo oddaljeni Berdjansk.

Poslanci ruske dume so potrdili zakon, ki zvišuje najvišjo starostno mejo za obvezno služenje vojaškega roka. S 1. januarjem 2024 bodo tako na služenje vojaškega roka vpoklicani državljani, stari od 18 do 30 let. Pred tem je bilo enoletno služenje vojaškega roka obvezno za moške, stare od 18 do 27 let.

Do potrditve zakona v dumi prihaja le dan potem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal zakon o zvišanju najvišje starosti za vpoklic vojaških rezervistov. Z zakonom se je starostna meja vsem zvišala za pet let. Vojaki bodo tako lahko v službo vpoklicani do 55. leta starosti, častniki do 60., višji častniki do 65. in generali do 70. leta starosti.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je že lani nakazal, da bi lahko prišlo do sprememb na tem področju. Takrat so v Moskvi razmišljali o dvigu tako najnižje kot najvišje starosti nabornikov, s čimer bi po nekaterih ocenah število pripadnikov ruskih oboroženih sil s sedanjih 1,15 milijona dvignili na 1,5 milijona.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.