Močan potres na Aljaski, opozorilo pred cunamijem preklicali

Svet 29. Jul 202110:54 > 14:40 0 komentarjev

Aljasko je stresel potres z magnitudo 8,2. V delih države so izdali opozorilo pred nevarnostjo cunamija, a so ga po nekaj urah preklicali.

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta (USGS) je magnituda potresa, ki je stresel Aljasko, bila 8,2. Epicenter zelo močnega potresa je okoli 91 kilometrov jugovzhodno od mesta Perryville, zgodil pa se je v sredo ob 22.15 po lokalnem času. Žarišče je bilo plitvo, in sicer na 46,7 kilometrov globine, poroča CNN.

Sledila sta dva močna popotresna sunka z magnitudo 6,2 in 5,6, je sporočil USGS.

Za dele države so izdali opozorila pred cunamijem. Policija v mestu Kodiak je prebivalcem svetovala, naj se umaknejo na višje ležeče predele.

Tri ure kasneje so opozorilo preklicali. Najvišji valovi, ki so jih zabeležili v centru, so bili visoki 21 centimetrov. Majhni cunamiji so zadeli najmanj šest točk na obali Aljaske, so sporočili.

Sirene, ki opozarjajo na cunami, so se med drugim oglasile na otoku Kodiak z okoli 6000 prebivalci, ki leži ob obali Aljaske. Oblasti so odredile evakuacijo prebivalcev obalnih območij otoka, ki so jo kasneje preklicali. O škodi ne poročajo.

Aljasko, ki leži na tihomorskem ognjenem obroču, je oktobra lani stresel potres z magnitudo 7,5. Sprožil je tudi cunami, a ni bilo žrtev. Leta 1964 je območje prizadel potres z magnitudo 9,2, ki je najmočnejši zabeleženi potres v Severni Ameriki doslej. Uničil je Anchorage in sprožil cunami, ki je zadel Aljaški zaliv, ameriško zahodno obalo in Havaje. V potresu in cunamiju je življenje izgubilo več kot 250 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!