Francoski protestniki v policijo metali kamenje, ta odgovorila s solzivcem

Svet 06. Apr 202315:23 > 19:30 8 komentarjev
Protesti v Franciji
PROFIMEDIA

V Franciji danes na poziv sindikatov enajstič potekajo protesti in stavke po vsej državi proti pokojninski reformi. Na ulicah mest se je zbralo več sto tisoč ljudi. Poročali so o posameznih incidentih, tudi iz Pariza, kjer so radikalni protestniki zažgali del nadstreška lokala, kamor rad zahaja predsednik Emmanuel Macron.

Protesti potekajo v ozračju vse večjih napetosti med sindikati in vlado, ki je reformo sprejela mimo parlamenta in stavi na izgubo zagona protestnikov. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so se popoldne protestniki z napisi in zastavami sindikatov zbrali na ulicah mest po vsej Franciji, od prestolnice Pariz do Montpelliera in Marseilla na jugu države. Za varnost je skrbelo 11.500 policistov.

Po podatkih notranjega ministrstva se je na protestih po vsej državi skupno zbralo približno 570.000 ljudi, od tega 57.000 v Parizu, medtem ko uradna ocena nacionalnega združenja sindikatov še ni znana. Število protestnikov je bilo manjše kot ob prejšnjih splošnih demonstracijah 28. marca. Sindikat CGT je sicer trdil, da se je samo v Parizu zbralo 400.000 protestnikov.

V prestolnici so poročali o nekaj incidentih. Ob bulvarju Montparnasse je po poročanju časnika Le Figaro skupina radikalnih protestnikov zažgala del nadstreška priljubljenega lokala Emmanuela Macrona La Rotonde, kjer je leta 2017 proslavil svojo prvo zmago na predsedniških volitvah. Požar so gasilci hitro pogasili, sedaj pa lokal varuje policija. Iz prestolnice so poročali tudi o požigih avtobusnih postajališč.

Protesti v Franciji Protesti v Franciji
PROFIMEDIA
Protesti v Franciji Protesti v Franciji
PROFIMEDIA
Protesti v Franciji Protesti v Franciji
PROFIMEDIA
Protesti v Franciji Protesti v Franciji
PROFIMEDIA
Protesti v Franciji Protesti v Franciji
PROFIMEDIA
Protesti v Franciji Protesti v Franciji
PROFIMEDIA

Protestniki so vdrli tudi v poslopje, kjer ima prostore ameriško investicijsko podjetje BlackRock, prej pa je v njem bila francoska banka Credit Lyonnais, a so jih kmalu pregnali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V mestu Nantes na zahodu države je nekaj protestnikov v policiste metalo kamenje, ti pa so odgovorili s solzivcem. V Lyonu je bilo poškodovanih nekaj trgovin. V drugih krajih so protesti minili mirno. Motnje so bile sicer manjše kot v prejšnjih dneh protestnih akcij, zlasti v prometu, ki je bolj tekoč, in v izobraževanju, kjer je ministrstvo naštelo manj kot osem odstotkov stavkajočih učiteljev.

Prvič, odkar od januarja potekajo nacionalni protesti in stavke proti reformi, ki predvideva dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let, je bil minimalno moten promet pariškega metroja. Po državi pa so odpovedali enega od štirih hitrih vlakov, navaja AFP. O blokadi srednjih šol in univerz so danes poročali iz Lyona, Rennesa, Lilla in Parizu, tudi na prestižni univerzi Sorbonne. Zaradi blokad na vpadnicah v večja mesta so nastali prometni zastoji. Protestniki naj bi zaprli dostop do pariškega letališča Charles de Gaulle.

Vlada medtem čaka na odločitev ustavnega sveta, ki bo 14. aprila odločil o ustavnosti sporne reforme. Sodišče jo lahko v celoti ali delno potrdi ali zavrne. Razsojalo bo po tistem, ko je vlada po tednih demonstracij in brezplodnih zasedanj narodne skupščine z uporabo ustavnega mehanizma 20. marca reformo sprejela mimo parlamenta. To je še dodatno zaostrilo njene odnose s socialnimi partnerji, pa tudi proteste.

Tudi pogovori premierke Elisabeth Borne s predstavniki osmih največjih sindikatov so se v sredo končali brez dogovora. Sindikati, ki zahtevajo umik reforme, so pozvali k rekordni udeležbi na današnjih stavkah in protestih.

Francija
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje