Če gorivo prebije dva evra, Hrvaški grozi zaprtje malih bencinskih servisov

Svet 03. Jul 202210:52 > 13:34 0 komentarjev
Hrvaška črpalka
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem se v torek izteče vladni ukrep za zamrznitev cen goriva. Po nekaterih napovednih bi se lahko cena goriva, če ne bo novega sklepa, povzpela čez dva evra. Medtem lastniki malih bencinskih servisov grozijo z zaprtjem, če jih vlada ne bo zaščitila.

Cene goriva po svetu so v zadnjem obdobju na rekordnih ravneh. Pri naših sosedih Hrvatih v torek poteče vladni ukrep za zamrznitev cen, v primeru, če ne bo novega, pa bo cena na bencinskih servisih močno poskočila. Po neuradnih informacijah HRT, bi lahko liter 95-oktanskega bencina poskočil na 16 kun, kar znaša okrog 2,13 evra, liter dizla pa bi stal 16,5 kune oziroma 2,2 evra. Trenutno je potrebno izven hrvaških avtocest za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,79 evra, za liter dizla pa 1,73 evra.

Hrvaški gospodarski minister Davor Filipović je napovedal, da bodo o novih ukrepih razpravljali v začetku tedna, premier Andrej Plenković pa je za ponedeljek napovedal sejo vlade na temo cen goriva.

Ena od možnih rešitev je po besedah Plenkovića uvedba bonov, poroča N1 Zagreb. “Uvedba bonov za gorivo je možna to jesen. Možnost ostaja na mizi, vlada pa ima še nekaj drugih orodij,” je dejal Plenković. Bone naj bi prejeli tisti, ki imajo nižje prihodke, podrobnejših kriterijev pa za zdaj še ni.

Grožnje z zaprtjem malih bencinskih servisov

Predstavniki malih trgovec z naftnimi derivati na drugi strani pritiskajo na vlado, da bi sprostila cene in uvedbo bonov za socialne kategorije. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo svoje črpalke zaprli. Združenje malih trgovcev z naftnimi derivati ima pod seboj 60 malih trgovcev in upravlja z več kot 100 bencinskimi servisi. “Osem mesecev že krvavimo. Izčrpali smo vse rezerve,” je za Index dejal predsednik Armando Miljavac, ki je razočaran, da vlada drži prebivalce v negotovosti in z odločitvijo čaka do zadnjega trenutka.

“S trenutnimi cenami na vsak liter izgubimo kino in pol. Za banke smo že mrtvi, saj smo nerentabilno. Država bi morala pomagati tistim, ki pomoč zares potrebujejo,” je še dejal Miljavac.

“Tehtamo različne možnosti. Še vedno imamo tudi možnost spremembe trošarin. Sprejeli bomo odločitev, ki bo koristna za vse. Razmere so tako nestabilne, da ne moremo napovedati, kaj se bo zgodilo v naslednjih dveh tednih. Mogoče se bo treba v naslednjih dveh tednih odzvati drugače, predvsem kakšno bo stanje jeseni,” je dejal hrvaški gospodarski minister.

Slovenske cene

Regulacija, ki velja od 21. junija, je cene zamrznila pri 1,755 evra za liter 95-oktanskega bencina oziroma 1,848 evra za liter dizla. Cene, ki veljajo zdaj dober teden, so rekordne. Pred tem je bilo potrebno za bencin odšteti 1,56 evra in za dizel 1,668 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!