Nenavadno odkritje: v ZDA na steni trgovine našli žuželko iz jurske dobe

Magazin 02. Mar 202313:05 0 komentarjev
Michael Skvarla

Profesor iz Univerze Penn State je s svojimi študenti prišel do nenavadnega odkritja. Leta 2012 je šel v trgovino po nakupih, ko je na steni stavbe zagledal nenavadno žuželko, jo odnesel domov in nanjo pozabil. Šele z začetkom epidemije covida-19, ko je študentom predaval na daljavo, so skupaj ugotovili, da v rokah drži nekaj veliko bolj redkega – žuželko iz jurske dobe.

Leta 2012 je profesor Michael Skvarla, ki preiskuje insekte na Univerzi Penn State, šel v trgovino Walmart v Arkansasu po mleko, ko je na steni stavbe opazil veliko žuželko, poroča BBC. Njen razpon kril je meril več kot pet centimetrov. Z žuželko v rokah je opravil nakup, nato pa najdbo odnesel domov, saj je menil, da gre za čisto običajen insekt. Nanjo je popolnoma pozabil skoraj desetletje, vse do epidemije covida-19.

Na dan prebojnega odkritja je na daljavo poučeval laboratorijske vaje in žuželko pokazal svojim študentom. Prepričan je bil, da ima v rokah navadnega volkca, žuželko, podobno kačjemu pastirju, a bolj kot je insekt opazoval, bolj mu je postajalo jasno, da gre za nekaj drugega.

Razpon kril je bil namreč prevelik, žuželka pa je bolj spominjala na velikega mrežekrilca, redko žuželko, ki je v vzhodnem delu Severne Amerike niso opazili že več kot 50 let. “Še obstajajo čudeži, sredi laboratorijske ure po Zoomu smo prišli do pravega odkritja,” je povedal študent Codey Mathis. Skvarla je opravil DNK-analizo, ki je pokazala, da je profesor s študenti res gledal pravo redkost: žuželko Polystoechotes punctata iz jurske dobe. Nekoč je bil zelo razširjena, a je v petdesetih letih prejšnjega stoletja skrivnostno izginila iz vzhodne Severne Amerike.

Znanstveniki domnevajo, da se razlog skriva v onesnaženosti zraka, umetni svetlobi, tujerodnih plenilcih in številnih drugih dejavnikih. Redko najdbo so zdaj shranili na varno v univerzitetni muzej, še vedno pa ostaja uganka, kako se je žuželka znašla na steni trgovine.

Dejstvo je, da jo je profesor Skvarla našel v temi na dobro osvetljeni steni, kar nakazuje, da so žuželko verjetno pritegnile luči. Najbližje mesto, kjer so bili ti 56 milijonov let stari insekti opaženi, leži skoraj 20.000 kilometrov stran, kar po mnenju Skvarla pomeni, da mora obstajati redka vzhodna populacija Polystoechotes punctate, ki se ji je uspelo izogniti izumrtju, hkrati pa je do zdaj znanstveniki niso odkrili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!