Nizozemski novinar Peter de Vries umrl devet dni po napadu

Svet 15. Jul 202114:55 > 17:00 0 komentarjev
Peter de Vries
REUTERS/Eva Plevier

Nizozemski preiskovalni novinar Peter de Vries, ki so ga pred devetimi dnevi ustrelili v centru Amsterdama, je umrl v bolnišnici.

Nizozemski preiskovalni novinar Peter R. de Vries je umrl. “Peter se je boril do konca, a na koncu je izgubil bitko,” je zapisala njegova družina v izjavi za RTL News.

64-letni novinar je umrl v krogu družine, po njihovih besedah pa so neutolažljivi, a neizmerno ponosni na svojega ljubljenega. “Peter je živel po svojemu načelu: ’Na kolenih ne moreš biti svoboden’.”

De Vries je bil ustreljen v ulici Lange Leidsedwarsstraat, v bližini velikega trga v centru Amsterdama. Ustrelili so ga po snemanju televizijske oddaje. V povezavi s tem so aretirali dva osumljenca.

Moška, eden naj bi bil poljski državljan, bosta v priporu ostala najmanj dva tedna. Domnevno naj bi poljski državljan vozil avto, medtem ko naj bi nizozemski državljan streljal na novinarja, navaja STA.

Novinar je bil eden najbolj znanih nizozemskih novinarjev, ki je pokrival predvsem kriminalne zgodbe. Poznan je bil tudi po neustrašnemu poročanju o kriminalnem podzemlju in odmevnih zločinih, recimo ugrabitvi pivskega magnata Freddyja Heinekena in izginotju ameriške najstnice Natalee Holloway na Arubi.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je globoko užaloščena. “Preiskovalni novinarji so ključni za demokracije. Narediti moramo vse, da jih zavarujemo,” je tvitnila. Da ga je novinarjeva smrt globoko prizadela, je sporočil tudi nizozemski premier Mark Rutte, ki je dodal, da je dogodek “skorajda nemogoče razumeti”. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!