Nova Muskova biografija odstira milijarderjevo dilemo v Ukrajini

Svet 07. Sep 202318:46 0 komentarjev
Elon Musk
Elon Musk. Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS

Nova biografija o milijarderju Elonu Musku, ki bo izšla prihodnji teden, med drugim odstira tudi dilemo, s katero se je Musk soočil v Ukrajini. V nekem trenutku je inženirjem naročil, naj v bližini krimske obale izklopijo satelitsko komunikacijsko omrežje Starlink.

Med poskusom ukrajinskega napada na rusko mornarico je Elon Musk svojim inženirjem na skrivaj naročil, naj v bližini krimske obale izklopijo satelitsko komunikacijsko omrežje Starlink. Ko so se ukrajinska podmorniška brezpilotna plovila, opremljena z eksplozivom, približala ruski floti, so “izgubila povezavo in se neškodljivo splavila na obalo”. Tako je Musk preprečil zahrbtni napad na rusko mornarico, izhaja iz Muskove biografije.

Musk se je za to potezo odločil zaradi močnega strahu, da bo Rusija na ukrajinski napad na Krim odgovorila z jedrskim orožjem. Ta strah so še okrepili pogovori milijarderja z visokimi ruskimi uradniki. Po dogodku so ukrajinski uradniki Muska prosili, naj ponovno vklopi satelite.

Muskovi pomisleki se niso uresničili. Vendar dogodek kljub temu kaže na edinstven položaj, v katerem se je znašel Musk, ko se je vojna v Ukrajini razplamtela. Ne glede na to, ali je bila to njegova želja, postal tako močen akter, da ga ameriški uradniki niso mogli prezreti.

Elon Musk, Walter Isaacso
PROFIMEDIA

Biografija ekscentričnega milijarderja z naslovom “Elon Musk”, ki jo je napisal Walter Isaacson, bo izšla 12. septembra. Isaacson je spisal tudi biografiji Steva Jobsa in Alberta Einsteina. Knjiga prinaša svež vpogled v življenje milijarderja, pa tudi v to, kako ga je eksistencialni strah pred širitvijo konflikta spodbudil, da je zavrnil ukrajinske prošnje za sisteme Starlink, ki bi jih lahko uporabili za napad na Ruse.

“Kako sem končal v tej vojni?”

Tik pred rusko invazijo na Ukrajino konec februarja 2022 je Rusija prekinila delovanje ukrajinskih komunikacijskih sistemov. Musk je takrat Kijevu zagotovil milijone dolarjev vredne satelitske sprejemnike za satelite Starlink, ki so postali ključni za ukrajinske vojaške operacije.

Vendar je Musk podvomil o tej odločitvi, ko je Ukrajine sprejemnike začela uporabljati za napade na Rusijo.

“Kako sem končal v tej vojni?” se je spraševal Musk. “Starlink ni bil zamišljen kot vojaško orodje. Namenjen je bil temu, da lahko ljudje gledajo Netflix in se sproščajo, da lahko imajo internet za dostop do šole in počnejo miroljubne stvari, ne pa za izvajanje napadov z brezpilotnimi letali.”

Kmalu po tem je Musk telefoniral svetovalcu predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jaku Sullivanu, predsedniku združenih načelnikov generalu Marku Milleyju in ruskemu veleposlaniku v ZDA. Želel je odpraviti skrbi Washingtona in Moskve, piše Isaacson.

Musk in družba SpaceX se na CNN prošnjo za komentar nista odzvala.

Ko je komunikacija na bojišču odvisna od milijarderjeve dobrodelnosti

Med tem je podpredsednik ukrajinske vlade Mihajlo Fedorov prosil Muska, naj ponovno vzpostavi povezavo za drone. V sporočilu mu je opisal njihove zmogljivosti. “Želim samo, da vi – oseba, ki s tehnologijo spreminja svet – to veste,” je Fedorov sporočil Musku. Ta je odgovoril, da je navdušen nad zasnovo plovil, vendar omrežja ne bo ponovno vključil, saj da je Ukrajina šla predaleč.

Ukrajinski in ameriški uradniki so se znašli na neznanem področju: komunikacija na bojišču je bila odvisna od dobrodelnosti nepredvidljivega milijarderja.

Jeseni je prišlo do spora o financiranju Starlinka. SpaceX je po Muskovih besedah za vzdrževanje satelitskega interneta porabil na desetine milijonov lastnega denarja. Podjetje je Pentagonu sporočilo, da tega ne bo več plačevalo. Nato je Musk obrnil ploščo in sporočil: “K vragu s tem. Čeprav Starlink še vedno izgublja denar in druga podjetja dobivajo milijarde dolarjev od davkoplačevalcev, bomo še naprej brezplačno financirali ukrajinsko vlado.”

Preobrat je razjezil operativno direktorico SpaceX Gwynne Shotwell. “Pentagon je imel pripravljen ček, v višini 145 milijonov dolarjev, ki mi ga je dobesedno izročil,” njene besede navaja Isaacson. “Potem pa je Elon podlegel sranju na Twitterju in sovražnikom v Pentagonu, ki so zgodbo izpustili v javnost.”

Toda SpaceX se je na koncu uspel dogovoriti z ameriško vlado in vladami evropskih držav o plačilu 100.000 novih satelitskih krožnikov za Ukrajino v začetku leta 2023, trdi Isaacson. Starlink je še vedno eden ključnih elementov v vojni v Ukrajini. Zaveznice petih oči (gre za ZDA, Združeno kraljestvo, Kanado, Avstralijo in Novo Zelandijo) so minuli teden obtožile ruske hekerje, da so napadli komunikacijo ukrajinskih poveljnikov. Po navedbah Ukrajincev je bila zlonamerna koda poslana na satelite Starlink.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!