Nove napetosti med Kitajsko in Kanado. Peking: To je “nerazumna provokacija”

Svet 09. Maj 202312:22 1 komentar
Kitajska, Kanada
PROFIMEDIA

Napetost v odnosih med Kanado in Kitajsko je v zadnjih dneh znova eskalirala. In sicer do mere, da sta Ottawa in Peking vzajemno izgnala diplomatki.

Potem ko je Kanada sprejela odločitev in za nezaželeno osebo razglasila diplomatko Džao Vej s kitajskega konzulata v Torontu, je Kitajska vrnila žogico: kanadski diplomatki Jennifer Lynn Lalonde, konzulki v Šanghaju, je ukazala, da mora do 13. maja zapustiti državo.

“Ne bomo tolerirali nikakršne oblike zunanjega vmešavanja,” je ob izključitvi kitajske diplomatke Džao Vej v ponedeljek povedala kanadska ministrica za zunanje zadeve Melanie Joly. Kanadske oblasti Vej obtožujejo, da je ciljno delovala proti kanadskemu poslancu Michaelu Chongu, kritičnemu do kitajske obravnave muslimanske manjšine Ujgurov.

Kitajska je izključitev svoje diplomatke opisala kot “nerazumno provokacijo”, izključitev kanadske uslužbenke zunanjega ministrstva pa je, tako Peking, “povračilni ukrep”, navaja tiskovna agencija Reuters. Če bo Ottawa nadaljevala “nepremišljeno ravnanje”, se bo Peking “odločno uprl”.

Izgon kitajske diplomatke je sledil objavi obveščevalnega poročila v kanadskem časniku Globe and Mail. Poročilo navaja, da je Kitajska želela pridobiti podrobnosti o svojcih Chonga v Hongkongu, in sicer da bi ga odvrnili od protikitajskih stališč. Peking je sicer proti njemu že uvedel sankcije, potem ko je v kanadski parlament leta 2021 vložil pobudo za razglasitev kitajskega ravnanja z Ujguri za genocid. Poslanci so (sicer nezavezujoči) dokument sprejeli.

Napetosti v kitajsko-kanadskih odnosih

Vzajemni izgon diplomatk predstavlja nov razkorak v že tako vse slabših odnosih med Kitajsko in Kanado. Odnosi med državama so napeti, odkar je Kanada leta 2018 prijela visoko predstavnico podjetja Huawei Meng Vandžov, Peking pa je nato zaradi domnevnega vohunjenja prijel dva Kanadčana na Kitajskem. Vse tri so kasneje izpustili, vendar Kitajska še vedno kritizira Kanado zaradi sledenja ameriški politiki do Pekinga, Kanada pa Peking obtožuje vmešavanja.

Ker so mediji objavili obveščevalna poročila, ki govorijo o poskusih vmešavanja Kitajske v kanadske volitve v letih 2019 in 2021 v prid Liberalni stranki kanadskega premierja Justina Trudeauja, se je Trudeau znašel pod vse večjim pritiskom, da mora zavzeti odločnejše stališče do Pekinga. Marca je tako napovedal vzpostavitev neodvisnega posebnega poročevalca, ki naj bi preiskal te trditve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje