Papež Frančišek z zlomljenim srcem pozval: Odložite orožje

Svet 27. Feb 202213:40 1 komentar
Papež Frančišek
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Papež Frančišek je z okna svojega stanovanja nagovoril ljudi, zbrane na Trgu Sv. Petra. Obsodil je vojno in dejal, da "ljudje v njej pozabijo na človečnost ter zaupajo diabolični in perverzni logiki orožja, ki je najbolj oddaljena od božje volje in od navadnih ljudi, ki želijo mir".

“Dragi bratje in sestre, v teh dneh nas je pretreslo nekaj tragičnega: vojna. Mnogi so molili, da tej poti ne bi sledili, a zdaj ne bomo nehali govoriti z bogom … molili bomo še močneje,” je na začetku kratkega, a čustvenega nagovora z okna stanovanja nad Trgom Sv. Petra dejal papež Frančišek. Povabil je ljudi, naj na pepelnico molijo in se postijo za vse v Ukrajini.

“Tisti, ki ustvarijo vojno, pozabijo na človečnost. Ne razmišljajo o ljudeh, ne vidijo njihovih življenj, ampak pred to postavijo svoje interese in moč. Zaupajo diabolični in perverzni logiki orožja, ki je najbolj oddaljena od božje volje in od navadnih ljudi, ki želijo mir.” Dodal je, da misli na starejše, na vse, ki iščejo zatočišče, na mame, ki bežijo s svojimi otroki. “To so naši bratje in sestre. Odpreti moramo humanitarne koridorje in jih sprejeti,” je pozval ljudi.

Ob tem je dejal, da se mu ob tem, kar se dogaja v Ukrajini, lomi srce. “Ampak ne pozabimo na vojne, ki se dogajajo tudi drugje po svetu – recimo v Jemnu, Siriji in Etiopiji. Ponavljam, odložite orožje. Tisti, ki ljubijo mir, zavračajo vojno kot način reševanja mednarodnih sporov in jo vidijo kot žalitev svoboščin drugih ljudi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje