Papež o necepljenem kardinalu v bolnišnici: Življenje je ironično

Svet 16. Sep 202116:15 0 komentarjev
Papež Frančišek
Tiziana Fabi/Pool via REUTERS

Papež Frančišek se je odzval na debato, ki razburja v ZDA. Tamkajšnji konzervativni rimskokatoliški škofi namreč želijo doseči, da bi politikom, ki podpirajo splav, odrekli obhajilo. Izpostavil je tudi pomen cepljenja proti covidu-19 in dejal, da so tudi med kardinali proticepilci.

“Nikoli nisem nikomur odrekel evharistije,” je dejal papež Frančišek, a ob tem dodal, da ga za to nikoli ni prosil noben politik. Škofje morajo ravnati kot pastorji, ne kot politiki, je poudaril.

“Ko pogledamo zgodovino cerkve, vidimo, da so škofje vsakič, ko težav niso reševali kot pastorji, zavzeli politično držo,” je povedal novinarjem na letalu, s katerim se je vračal v Rim po štiridnevni poti, med katero je obiskal Hrvaško in Slovaško. Ob tem je opozoril na grozote, ki so se v preteklosti zgodile v imenu vere oziroma ko se je cerkev vpletla v politiko, poroča New York Times.

Teksaški škof iz škofije Fort Worth Michael F. Olson je podporo ameriškega predsednika Joeja Bidna splavu, čeprav se ima za globoko vernega katolika, označil za škandalozno.

“Nismo v sporu s papežem in on ni v sporu z nami. Hoče, da smo pastorji in mi hočemo isto. A pastor ni samo maskota za osebna prepričanja posameznika,” je dejal. Predstavnica ameriške škofovske konference Chieko Noguchi ni želela komentirati papeževih izjav.

Nove smernice o obhajilu bodo predvidoma oblikovali do novembra. Za sprejetje sta potrebni dve tretjini.

Papež o necepljenih škofih in ironiji življenja

Papež Frančišek je znova poudaril tudi velik pomen cepljenja proti covidu-19, ko so ga povprašali, kaj meni o razdeljenosti katolikov na Slovaškem zaradi tega vprašanja.

“Tudi med kardinali je nekaj proticepilcev in eden med njimi je zaradi virusa hospitaliziran. Ampak življenje je ironično.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!