Po pogovorih z Rusijo: Odločitev o Ukrajini brez Ukrajine ne bomo sprejemali

Svet 11. Jan 202216:16 > 16:17
Delite:
zda, rusija
Foto: Denis Balibouse/REUTERS

Glavna ameriška pogajalka o krizi med Zahodom in Rusijo Wendy Sherman je zaveznice v Natu danes seznanila z vsebino ponedeljkovih pogovorov z ruskim kolegom v Ženevi in potrdila enoten pristop Nata do Rusije.

Namestnica ameriškega državnega sekretarja Wendy Sherman je na sedež zavezništva v Bruselj priletela iz Ženeve, kjer se je v ponedeljek sestala z namestnikom ruskega zunanjega ministra Sergejem Rjabkovom. Nekateri evropski uradniki so izrazili nezadovoljstvo, da Washington prevzema vodilno vlogo v pogovorih z Moskvo. Bojijo se, da jih bodo izključili iz skupnih prizadevanj za razrešitev napetosti na ukrajinsko-ruski meji.

Toda Sherman je po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom in veleposlaniki držav članic Nata zatrdila, da so evropski zavezniki obveščeni o dogajanju. “Združene države so zavezane tesnemu sodelovanju z našimi zavezniki in partnerji, da bi spodbudile umiritev razmer in se odzvale na varnostno krizo, ki jo je povzročila Rusija,” je tvitnila.

S Stoltenbergom naj bi Sherman “potrdila enoten pristop Nata do Rusije z uravnoteženim odvračanjem in dialogom ter poudarila našo neomajno podporo Ukrajini”.  V tvitu, naslovljenem na namestnico ukrajinskega ministra za zunanje zadeve Emine Džaparovo, je Kijevu zagotovila, da zaveznice “ne bodo sprejemale odločitev o Ukrajini brez Ukrajine”.

Pogovori ZDA in Rusije glede Ukrajine brez preboja

Po več kot sedmih urah pogajanj v Ženevi v ponedeljek sta tako ruska kot ameriška stran potrdili, da preboja nista dosegli, sta se pa strinjali, da se bodo pogovori nadaljevali. V sredo bo v Bruslju potekalo zasedanje sveta Nato-Rusija, nato pa v četrtek na Dunaju srečanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Zahodne države skrbi kopičenje ruskih vojakov ob ukrajinski meji in na priključenih ozemljih v Ukrajini, kar po njihovem mnenju kaže na morebitno novo invazijo na to državo, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila Krim.

Rusija te načrte zanika in Zahodu očita, da sam spodbuja napetosti. Od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino pričakuje varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na vzhod in da ne bo prišlo do nameščanja ofenzivnega orožja blizu ruske meje.

Komentari

Vaš komentar