Podnebni aktivisti četrti dan zapored blokirali londonsko obvoznico

Svet 10. Nov 202220:03
m25, just stop oil, protest
PROFIMEDIA

Protestne akcije okoljskih aktivistov se po svetu nadaljujejo. V Veliki Britaniji so danes člani organizacije Just Stop Oil že četrti dan zapored začasno zaustavili promet na londonski obvoznici M25. "Motenje prometa se bo končalo, ko bo vlada ustavila nove naftne in plinske projekte," pravijo aktivisti.

V času prometnih konic so aktivisti organizacije Just Stop Oil na več odsekih že četrti dan zapored zaustavili promet na londonski obvoznici M25. Aktivisti so podobno kot v prejšnjih dneh splezali na portale nad avtocesto, na katere so pritrjeni semaforji, obvestilne table ter drugi prometni znaki. Nekateri so ob znake obesili transparente, policija pa mora ob vsakem takem dogodku avtocestni odsek zapreti za promet in aktiviste pospremiti s portalov nazaj na tla.

Kot poroča BBC, je policija danes posredovala v vsaj petih protestnih akcijah, organizacija Just Stop Oil pa je posnetek ene izmed aktivistk objavila na Twitterju. “Kaj drugega še lahko storimo, da ozavestimo ljudi? Moramo ustaviti rabo nafte in zato sem tu,” je na posnetku razlog za protest pojasnila aktivistka.

Enake akcije pa so se odvijale tudi v preteklih dneh. V sredo je medtem ko je policija zaradi protesta zapirala enega izmed odsekov na obvoznici, prišlo do trčenja, v katerem se je poškodoval policist na motorju. Po nesreči je notranja ministrica Suella Braverman policistom naročila, da naj proti protestnikom nastopijo ostreje.

Protestnike po tem, ko jih policisti s portalov spravijo nazaj na tla, navadno čakajo aretacije. Policija je danes aretirala najmanj tri aktiviste, samo v okrožju Surry pa so do srede aretirali 16 ljudi. Kot piše BBC, je metropolitanska policija od konca septembra aretirala 677 aktivistov Just Stop Oil, od teh pa je na koncu bilo obtoženih 111.

Britansko višje sodišče pa je zaradi protestov v ponedeljek izdalo celo sodno prepoved. Kot piše v prepovedi, lahko tistega, ki bi se zadrževal ali pa se priklenil na strukture ob avtocesti M25, doleti zaporna kazen, globa ali zaseg premoženja. Sodišče pa je določilo še, da enaka kazen velja tudi za človeka, ki bi kršenje prepovedi dopustil ali aktivistu pri tem pomagal.

Aktivistična skupina Just Stop Oil je znana po svojih odmevnih protestnih akcijah v Združenem kraljestvu. Tako so konec oktobra štirje aktivisti z oranžno barvo poškropili stavbe notranjega ministrstva, sedeža britanske obveščevalne agencije MI5 in centralne banke Bank of England. V zadnjem mesecu je skoraj vsak dan organizirala proteste proti vladnim načrtom za izdajo dovoljenj za več kot sto novih naftnih in plinskih projektov do leta 2025.

m25, just stop oil, protest
PROFIMEDIA

Med drugim so voščeno figuro kralja Karla III. v muzeju Madame Tussauds premazali s čokoladnim kolačem, v Narodni galeriji pa so sliko Sončnice Vincenta van Gogha polili s paradižnikovo juho. Marca lani pa se je njihov aktivist Louis McKechnie v še eni odmevni protestni akciji sredi tekme med Newcastlom in Evertonom priklenil na vratnico.

Razmere kaotične tudi zaradi stavkajočih

Delavci v javnem potniškem prometu v Londonu so danes s stavko znova opozorili na stiske zaradi visokih življenjskih stroškov in delodajalce pozvali k zvišanju plač. Zaradi okrnjenega ali ustavljenega delovanja javnih prevoznih sredstev je posledično prihajalo do kaotičnih razmer v času prometnih konic. Do “resnih motenj” pa je prišlo tudi na progah londonske podzemne železnice, zato so tamkajšnje oblasti ljudem svetovale, naj se izogibajo uporabi podzemne železnice. Posledično so množice ljudi čakale na prevoz na nabito polnih avtobusnih postajališčih, tudi ceste so bile bolj obremenjene kot običajno.

Današnja stavka zaposlenih v javnem potniškem prometu v britanski prestolnici je le še ena v nizu sindikalnih aktivnosti, ki so jih v zadnjem letu izvedli člani sindikatov RMT in Unite zaradi dolgotrajnih nesoglasij z delodajalci glede ukinjanja delovnih mest, pokojnin in slabšanja delovnih pogojev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

PROFIMEDIA