Poljska bo pri pravosodni reformi naredila korak nazaj

Svet 07. Avg 202116:30 > 16:32 0 komentarjev
sodišče
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Poljska bo pri svoji pravosodni reformi, ki sproža zaskrbljenost v Bruslju, naredila korak nazaj. Kot je danes napovedal predsednik vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski, bodo ukinili disciplinski senat vrhovnega sodišča v trenutni obliki. Ta glede na nedavno odločitev Sodišča EU ni skladen s pravom unije.

“Ukinili bomo disciplinsko zbornico v formatu, v kakršnem trenutno deluje, in to bo odstranilo predmet spora,” je dejal Jaroslaw Kaczynski. Kakšne rešitve glede disciplinskih postopkov bo vlada uvedla namesto teh, ni pojasnil, bo pa po njegovih besedah predloge za nov režim predstavila septembra. “Obstaja vprašanje formata disciplinske zbornice, a to ne pomeni, da zbornica ne bo delovala v kakšni drugi obliki,” je še dejal Kaczynski.

Sodišče EU je sredi julija odločilo, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom unije. Med drugim naj nepristranskost in neodvisnost novega disciplinskega senata vrhovnega sodišča ne bi bili zadostno zagotovljeni, ta naj tudi ne bi bil zaščiten pred posrednim ali neposrednim vplivom izvršne in zakonodajne oblasti.

Poljska vlada trdi, da so reforme nujne

Evropska komisija je Varšavi nekaj dni pozneje dala mesec dni časa, da pojasni, kako bo spoštovala sodbo Sodišča EU ali pa ji grozi finančna kazen. Poljsko ustavno sodišče je sicer odločilo, da začasni ukrepi Sodišča Evropske unije glede poljskih pravosodnih reform niso v skladu s poljsko ustavo. Odločitev sodišča EU je danes kritiziral tudi Kaczynski, češ da “takšnih sodb ne priznava, ker presegajo pogodbe EU”.

Predsednica poljskega vrhovnega sodišča Malgorzata Manowska je še pred njegovo napovedjo disciplinski senat razrešila nekaterih nalog. Senatu naj tudi ne bi bili več posredovani nobeni novi disciplinski postopki proti sodnikom ali tožilcem, je v petek poročal PAP.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. V okviru reform so med drugim sprejeli zakonodajo, ki sodnikom preprečuje, da Sodišče EU prosijo za pojasnilo. Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!