Poljska na meji z Belorusijo postavlja ograjo iz bodeče žice

Svet 27. Avg 202117:50 0 komentarjev
Ograja na meji med Poljsko in Belorusijo
Kacper Pempel/REUTERS

Da bi preprečili vstop migrantov, so poljski vojaki vzdolž meje med Poljsko in Belorusijo začeli postavljati ograjo iz bodeče žice.

Poljski vojaki so vzdolž meje med Poljsko in Belorusijo začeli graditi ograjo iz bodeče žice, da bi preprečili vstop migrantov v EU. Ograja naj bi tekla skoraj polovico celotne dolžine gozdnate meje med državama, kjer je že skoraj tri tedne na nikogaršnji zemlji ujeta tudi skupina afganistanskih beguncev.

Poljski mejni policisti so danes sporočili, da so avgusta preprečili 3059 poskusov prečkanja meje, od tega 55 v zadnjih 24 urah. Poljska je v zadnjih dneh za pomoč mejni straži število vojakov na meji povečala na 2000.

Skupina 32 afganistanskih migrantov medtem ostaja ujeta na meji med Poljsko in Belorusijo. Poljske oblasti ne želijo pokazati šibkosti Minsku, na drugi strani pa opozicija poziva, naj Varšava spusti migrante čez mejo.

Migrantom, za katere Poljska pravi, da so le nekaj centimetrov od beloruskega ozemlja na območju, kjer meja ni jasno določena, so hrano in vodo v zadnjih dneh po trditvah Poljske zagotovili beloruski mejni policisti.

Ograja na meji med Poljsko in Belorusijo
Kacper Pempel/REUTERS

Morawiecki zavrnil zahtevo ESČP

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek zavrnil zahtevo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), naj Varšava zagotovi pomoč migrantom, ki so obtičali na obmejnem območju med Poljsko in Belorusijo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je namreč maja v odgovor na sankcije napovedal, da migrantom ne bo več preprečeval, da potujejo v Evropsko unijo. Od takrat se je število migrantov v državah, ki si delijo meje z Belorusijo, dramatično povečalo. Države članice EU so v preteklosti že odločno obsodile in zavrnile beloruske poskuse izkoriščanja migracijskih pritiskov, ter poskuse izkoriščanja ljudi v politične namene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!