Portugalski predsednik že drugič zavrnil uzakonitev evtanazije

Svet 30. Nov 202115:31 0 komentarjev
Marcelo Rebelo de Sousa
Pedro Nunes/REUTERS

Na Portugalskem se je poslancem ponovno izjalovil poskus legalizacije evtanazije. Konservativni portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je namreč na zakonodajni predlog že drugič vložil veto.

Portugalski predsednik in konservativec Marcelo Rebelo de Sousa je včeraj že drugič vložil veto na zakon o evtanaziji, ki ga je parlament preoblikoval po zadržkih ustavnega sodišča.

Predsednikov veto pomeni konec zakonodajnega postopka, ki se je začel februarja 2020. Portugalski predsednik je namreč že pred tem naznanil odločitev o razpustitvi parlamenta in sklicu predčasnih parlamentarnih volitev za 30. januar 2022. Če bi imel parlament polno moč, bi leva večina lahko preglasila predsedniški veto z drugim glasovanjem o istem besedilu. Tako pa bo razprava o zakonu znova potekala šele po volitvah, ki bi lahko prinesle tudi spremembo razmerja moči v poslanskih vrstah, piše Politico.

Predsednika dopolnitve niso prepričale

Prvo različico zakona je velika večina poslancev sprejela januarja letos, vendar je predsednik de Sousa zadevo posredoval ustavnemu sodišču, ki je odločilo, da besedilo temelji na preveč nenatančnih definicijah primerov, v katerih lahko posameznik uresniči pravico do evtanazije. Poslanci so zakonodajni predlog dopolnili in ga nedavno potrdili, a spremembe niso prepričale konservativnega predsednika.

Marcelo Rebelo de Sousa
Pedro Nunes/REUTERS

De Sousa, katoličan in profesor prava, zdaj želi, da poslanci še bolj podrobno definirajo nekatere koncepte. Zakonodajni predlog evtanazijo sicer predvideva v primerih neozdravljivih bolezni oziroma “resnih poškodb /…/, zaradi katerih je oseba pri uresničevanju najosnovnejših opravil odvisna od pomoči drugih ali tehnologije.”

V Evropi je bila evtanazija doslej legalizirana v državah Beneluksa in v Španiji.

Pretežno katoliška Portugalska je sicer splav legalizirala leta 2007, leta 2010 pa še sklepanje zakonskih zvez istostoplnih parov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!