Predsednika Pirc Musar in Milanović enotna, proces Brdo-Brioni bosta nadaljevala

Slovenija 01. Feb 202306:20 > 14:48
Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović
Jurica Galoic/PIXSELL/BOBO

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je na prvem delovnem obisku v Zagrebu sestala s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Glavni temi pogovorov sta bili arbitražni sporazum in nadaljevanje procesa Brdo-Brioni.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je bila danes na obisku na Hrvaškem. V Zagrebu se je sestala s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem, kar je bilo tudi njuno prvo srečanje. Govorila sta o odnosih med državama, gospodarskem sodelovanju in dogajanju na Zahodnem Balkanu, so sporočili iz urada predsednice republike.

Prihod predsednice Pirc Musar na Hrvaško je nadaljevanje odličnega sodelovanja med sosednjima in prijateljskima državama, pa so sporočili iz urada hrvaškega predsednika. Teme pogovorov med slovensko predsednico in hrvaškim predsednikom so bile tudi sodelovanje predsednikov držav iz regije v okviru procesa Brdo-Brioni ter delovanje slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem in hrvaške narodne skupnosti v Sloveniji.

Milanović: Odnosi med državama zagotovo boljši kot pred leti

Milanović in Pirc Musar sta po sestanku stopila pred novinarje. Kot je dejal Milanović, je bil njun prvi pogovor nekoliko daljši, kot sta predvidevala. “Pogovor je potekal v prijateljskem in sproščenem tonu ter je bil predhodnica še več podobnih pogovorov v prihodnosti,” je dejal hrvaški predsednik.

Poudaril je, da sta se pogovarjala predvsem o odnosih med državama ter nekaterih že zaprtih, pa tudi še odprtih vprašanjih. Slednjih je po besedah Milanovića več na slovenski strani, ob čemer je izpostavil vprašanje arbitražnega sporazuma, ki ga je na pogovoru odprla slovenska predsednica Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović
Jurica Galoic/PIXSELL/BOBO
Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović
Jurica Galoic/PIXSELL/BOBO
Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović
Jurica Galoic/PIXSELL/BOBO

Dodal je, da sta se pogovarjala tudi o prihodnosti iniciative Brdo-Brioni, ki se je začela na pobudo nekdanjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja v času, ko je bil hrvaški predsednik še Ivo Josipović. Kot je dejal Milanović, namere glede te iniciative ostajajo enake, torej integracija in blaginja Zahodnega Balkana.

“Nekatere stvari je sicer še treba ‘kalibrirati’, toda, kar se mene tiče, je nadaljevanje iniciative mogoče.” Poudaril je, da srečanje vidi kot zelo lep začetek dobrega sodelovanja, ki se lahko razvija v še boljši smeri kot doslej, ko so bili odnosi že tako zelo dobri. “Zagotovo pa so odnosi med državama veliko boljši, kot so bili še pred kakšnimi tremi ali štirimi leti,” je dejal hrvaški predsednik.

Pirc Musar prepričana, da bosta državi znali rešiti odprta vprašanja

Tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je izrazila zadovoljstvo, da je njen prvi delovni obisk prav na Hrvaškem. Poudarila je, da je dobro sosedstvo za Slovenijo izjemnega pomena, zato sta s hrvaškim predsednikom tej temi posvetila tudi veliko časa. “Ne on ne jaz nimava nobenega dvoma, da so odnosi dobri. Oba se zavedava, da obstaja nekaj nerešenih vprašanj, ampak mislim, da jih bosta Slovenija in Hrvaška v prihodnosti znali rešiti.”

Tudi slovenska predsednica je povedala, da sta s hrvaškim predsednikom kar nekaj časa posvetila procesu Brdo-Brioni. “Predsednik Pahor je zelo navezan na ta proces, kar je razumljivo. Gre za njegovo pobudo, sama pa sem se zavezala, da bom ta proces nadaljevala,” je poudarila. Predsednica Pirc Musar si namreč želi, da ravno Slovenija in Hrvaška kot državi, ki sta na območju bivše skupne države dosegli največ, vodita dialog med ostalimi državami v tej regiji.

“Ne nazadnje je Slovenija že pokazala, kako lahko igra pomembno vlogo pri približevanju Bosne in Hercegovine Evropski uniji. Tudi Hrvaška ima glede tega podobno stališče in je prav tako kot Slovenija veliko delala na projektu Bosna in Hercegovina,” je izpostavila Pirc Musar.

“Dokler se politiki in državniki v tej regiji lahko pogovarjamo med seboj, je to lahko samo dobro,” je dejala in dodala, da se bosta na to temo z Milanovićem zagotovo še veliko pogovarjala. Predvsem, ko bo končala obisk še vseh ostalih držav v regiji. Izrazila je hvaležnost, da je tudi hrvaški predsednik pripravljen nadaljevati skupni projekt Brdo-Brioni.

Glede arbitražnega sporazuma je Pirc Musar poudarila, da so stališča Slovenije jasna ter dejala, da se oba z Milanovićem kot pravnika zavedata, da je treba sprejete dogovore spoštovati. “Sama pa apeliram na obe vladi, da začneta to odprto vprašanje reševati s pogovori. Dialog je lahko tista platforma, ki lahko zapre nerešene probleme,” je dejala in dodala, da verjame v vladavino prava, ki je zelo pomembna ne samo na nacionalnem nivoju, temveč tudi na mednarodnem.

Ob koncu je še dodala, da bi si vseeno želela na naslednjem srečanju Brdo-Brioni, ki naj bi se zgodilo konec leta v Severni Makedoniji, govoriti bolj o neideoloških in nepolitičnih temah. Predvsem o problematiki, ki pesti vse države v regiji, to je odhajanje mladih. Ob koncu se je tudi slovenska predsednica zahvalila hrvaškemu kolegu za topel sprejem s šopkom rož ter prijeten in konstruktiven pogovor o veliko pomembnih temah. “Dogovorila sva se, da se bova še srečala in pogovarjala.”

Prvi delovni obisk

Obisk v Zagrebu je bil prvi delovni obisk in drugi obisk Nataše Pirc Musar v funkciji predsednice v tujini. Ob vstopu Hrvaške v schengenski prostor 1. januarja se je namreč na meji med državama že srečala s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, pa tudi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Slovenija in Hrvaška imata pogoste politične stike in dobre odnose, edino večje nerazrešeno vprašanje med državama pa ostaja uveljavitev arbitražne razsodbe, s katero je bila prvič določena meja med državama na morju. Za Slovenijo je arbitražna razsodba dokončna in jo izvaja, Hrvaška pa je ne priznava. Milanović se je ob tem še zahvalil podpori Slovenije pri vstopu Hrvaške v schengensko območje ter predsednici za njen obisk mejnega prehoda Bregana ob odprtju meje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.