Preiskali jahto, ki naj bi prevažala eksploziv za razstrelitev Severnega toka

Svet 08. Mar 202315:49 2 komentarja
Severni tok, plin, uhajanje
Uhajanje plina iz plinovoda Severni tok (Foto: PROFIMEDIA)

Preiskovalci so potrdili, da so na jahti, ki so jo nemške oblasti pregledale januarja, našli sledi eksploziva. Ta naj bi bil domnevno uporabljen za razstrelitev plinovoda Severni tok 1 in 2. Trenutno poteka analiza najdenih predmetov, medtem pa še ugotavljajo identitete in motiv storilcev.

Nemški preiskovalci, ki raziskujejo okoliščine eksplozij na plinovodih Severni tok 1 in 2, so januarja pregledali jahto, na kateri so odkrili sledi eksploziva in je domnevno prevažala eksploziv, uporabljen v incidentu, je danes sporočilo zvezno tožilstvo. Ob tem je dodalo, da še vedno niso ugotovili identitete storilcev in njihovega motiva.

Nemško zvezno tožilstvo je potrdilo, da so na jahti našli sledi eksploziva in da trenutno poteka analiza vseh zaseženih predmetov. Preiskavo so izvedli zaradi “suma, da bi lahko bila ladja uporabljena za prevoz eksplozivnih naprav, ki so 26. septembra lani eksplodirale na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju”, so pojasnili.

Po navedbah nemških medijev je jahta 6. septembra lani odplula iz severnonemškega pristanišča Rostock, naslednji dan pa so jo našli na danskem otoku Christianso v Baltskem morju. Jahto naj bi najelo podjetje v lasti dveh Ukrajincev s sedežem na Poljskem, upravljala pa naj bi jo šestčlanska posadka, ki jo je sestavljalo pet moških in ena ženska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kdo je odgovoren za incident?

Preiskava nemškega tožilstva je bila javnosti predstavljena le dan potem, ko je ameriški časnik New York Times na podlagi informacij ameriške obveščevalne službe poročal, da naj bi bila za sabotažo na obeh plinovodih odgovorna “proukrajinska skupina” oziroma skupina “nasprotnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina“.

Po navedbah ameriških uradnikov nič ne kaže na to, da bi bil v sabotažo vpleten ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Rusija, ki vztraja, da so za incidente odgovorne ZDA, pa je navedbe časnika zavrnila, češ da takšne informacije širijo tisti, “ki nočejo opraviti preiskave v pravnem okviru in poskušajo na vsak način preusmeriti pozornost javnosti”.

Ukrajina krivi Rusijo, Putin dejanje označil za mednarodni terorizem

Eksplozije, ki so septembra lani odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2, in povzročile uhajanje plina na štirih mestih, so bile sabotaža, je novembra po preiskavi potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov preiskovalci našli sledove eksploziva.

Vzroki eksplozij še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo za eksplozije pripisala Rusiji, medtem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dogodek označil za dejanje mednarodnega terorizma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje