Pri 70. letih rodila dvojčka

Svet 01. Dec 202311:31 7 komentarjev
Safina Namukway Uganda, porod po 70. letu
Safina Namukwaya (Foto;: FACEBOOK/WHI&FC)

V Ugandi je 70-letna ženska rodila fantka in deklico. Zanosila je s pomočjo zunajtelesne oploditve.

Safina Namukwaya je dvojčka rodila s carskim rezom v centru za neplodnost v glavnem mestu Ugande Kampala in s 70 leti postala doslej najstarejša porodnica v Afriki, poroča britanski BBC.

Namukwaya je zanosila s pomočjo oploditve “in vitro”, vendar ni jasno, ali je uporabila jajčece darovalke ali svojega. Po porodu je za lokalne medije povedala, da se je zgodil “čudež”. Tudi bolnišnica, v kateri so opravili oploditev in porod, je na svojem Facebookovem profilu zapisala, da so dosegli “nekaj izjemnega”. Sporočili so tudi, da se mati in otroka dobro počutijo. “Gre za več kot medicinski uspeh; gre za moč in vztrajnost človeškega duha,” so še zapisali.

Namukwaya je za ugandski časopis Daily Monitor povedala, da je bila njena nosečnost težka, saj jo je partner zapustil, ko je izvedel, da bo imela dvojčka. “Moški ne marajo, če jim poveste, da nosite več kot enega otroka. Odkar sem bila sprejeta v bolnišnico, se moj moški ni nikoli pojavil,” je dejala. To je sicer bil že njen drugi porod v treh letih. Leta 2020 je prav tako s pomočjo zunajtelesne oploditve rodila punčko. V intervjuju je še povedala, da si je otroke želela imeti, ker so se ji ljudje posmehovali, ker je bila brez njih. “Pazila sem na otroke tujih ljudi in jih videla, kako so odraščali in me puščali samo. Potem sem se začela spraševati, kako bo, ko bom stara,” je povedala.

Safina pa ni najstarejša ženska, ki je rodila v tako poznih letih. Po podatkih spletne enciklopedije Wikipedija je doslej znanih šest žensk, ki so rodile pri starosti 70 ali več let. Leta 2019 je prav tako z biomedicinsko pomočjo rodila 73-letna Indijka Erramati Mangamma. Tudi ona je rodila dvojčka.

Oploditev žensk, ki so v menopavzi, je danes precej pogosta. Po pisanju Wikipedije se samo v Veliki Britaniji letno rodi okoli 20 otrok, katerih matere so starejše od 50 let in so že zaključile svoje plodno obdobje. Preverjeno najstarejša mati, ki je zanosila po naravni poti, pa je Britanka Dawn Brooke, ki je leta 1997 pri 59 letih spočela sina.

S starostjo matere se močno povečuje tveganje za zaplete v nosečnosti, piše Wikipedia. Po 50. letu se tako pojavlja povečano tveganje za sladkorno bolezen, hipertenzijo, spontani splav ali preeklampsijo. Matere, starejše od 50 let, so v primerjavi z ženskami, ki rodijo pri starosti med 20 in 29 let, skoraj trikrat bolj izpostavljene tveganju, da bo njihov otrok nedonošen ali da se bo nosečnost končala s spontanim splavom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje