Rudnik zlata v Srbiji: obljube o službah zasenčil strah pred zastrupitvijo

Svet 28. Dec 202106:56 > 07:19 3 komentarji

Neokrnjena narava Homoljske planine v Srbiji naj bi kmalu postala območje izkopavanja zlata. Rudo, ki naj bi jo po drobljenju razpršili po 36 hektarjih, naj bi škropili z izjemno strupenim in smrtonosnim cianidom. Nekateri domačini se prihodu kanadskega vlagatelja upirajo, drugi so ideji bolj naklonjeni, saj naj bi obljuba delovnih mest krajane odvrnila od bega v tujino.

Na vzhodu Srbije, na hribovitem območju Homolje, naj bi tuji vlagatelji odprli rudnik, iz katerega naj bi nadaljnjih sedem let izkopavali zlato. Rudnik naj bi odprlo kanadsko podjetje ‘Dande’ in zaposlilo več kot 100 delavcev, Srbija pa bi na ta račun zaslužila 43 milijonov evrov. Po poročanju N1 Srbija naj bi na tem območju že zadnjih dvajset let preučevali teren, izkop zlata naj bi bil površinski, pri postopku pridobivanja te bogate surovine pa naj bi uporabljali tudi izjemno strupen cianid.

“Nekega dne smo se zbudili in prebrali, da se odpira rudnik, kjer naj bi kopali zlato. Prebrali smo, da bi za en gram zlata izkopali tono materiala,” je povedal odvetnik Aleksandar Grujić. “Ne bom dovolil, da nekdo po grobovih mojih prednikov posipa cianid. To je nemogoče odstraniti. Veste, da je cianid smrtonosen, najbolj pa me skrbi, ker po vsakem zaprtju rudnika izginjajo tudi naselja,” je dejal domačin Rade Mošić.

Nekateri krajani pravijo, da so jih popolnoma prezrli pri morebitnem odprtju rudnika. “Nihče nam ničesar ne pove. Nekaj delajo, potekajo raziskovanja. S kakšnim ciljem in kako, ne ve nihče,” je dejal Mile Damnjenović. Da bi lahko rudnik pripomogel k ohranjanju naseljenosti tamkajšnjega območja, pa meni Dejan Šćopulović. “Sem zato. Ker so moji otroci v tujini, pa tudi sam sem občasno. Če se bo odprl rudnik, bomo mogoče res malce zastrupljeni, vendar bodo krajani tu ostali,” meni. Čeprav se zaveda negativnih posledic, ki bi jih za naravo pustil rudnik, je Šćopulović dejal, da so se domačini tako ali tako že navadili na arzen iz Bora.

Prebivalci tega območja so že podpisali peticijo proti odprtju rudnika in pozvali srbskega predsednika Aleksandra Vučića in premierko Ano Brnabić, naj obiščeta območje in še enkrat ocenita, ali je zaradi dobička tujih vlagateljev vredno žrtvovati naravo v Srbiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje