Španski premier na obisku v Beli hiši, tema pogovora tudi vojna v Ukrajini

Svet 13. Maj 202308:21 0 komentarjev
Joe Biden, Pedro Sanchez
REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden je v Beli hiši sprejel španskega premierja Pedra Sancheza. Pogovarjala sta se o migracijah, vojni v Ukrajini in dvostranskih odnosih.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek v Beli hiši gostil španskega premierja Pedra Sancheza.

ZDA se prav v teh dneh soočajo s povečanim številom prihodov migrantov in prosilcev za azil po izteku prepovedi vstopa v ZDA zaradi pandemije covida-19 in ob uveljavitvi novih pravil za sprejemanje prosilcev za azil. “Oboji se soočamo z izzivi migracij na zahodni polobli,” je na začetku srečanja v Ovalni pisarni Sanchezu dejal Biden. ZDA so prepričale Španijo in Kanado, da sprejmeta več prosilcev za azil, kar krepi argument Bidnove vlade, da so migracije globalen problem, ki potrebuje globalno rešitev, podobno kot begunske krize, ki so v zadnjih letih prizadele Sirijo, Afganistan in Ukrajino.

“Španija in ZDA imata skupne interese glede demokracije, blaginje ter varnih in urejenih migracijskih tokov,” pa je dejal Sanchez.

Joe Biden, Pedro Sanchez
REUTERS

Tema pogovorov tudi Ukrajina

Voditelja sta govorila tudi o ruski invaziji na Ukrajino, podnebnih spremembah in drugih vprašanjih. Sanchez se je nedavno sestal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in brazilskim predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo, ki sta predstavila svoje predloge za končanje konflikta, po navedbah vira iz vrst diplomacije, ki ga navaja tiskovna agencija Reuters, pa naj bi španski premier Bidnu predstavil poglede Pekinga in Brasilie ter predlagal, naj se jima prisluhne.

Spomnimo, predstavniki Bele hiše so sicer zavrnili kitajski mirovni načrt v 12 točkah in Peking pozvali, naj uporabi svoj vpliv in ruskega predsednika Vladimirja Putina pozove h končanju vojne.

Sanchez je dejal, da se Španija, ki bo julija prevzela predsedovanje Svetu EU, zavzema za trajen in pravičen mir pri rešitvi ukrajinske krize. Pojasnil je, da je na strani Bidna in drugih zahodnih zaveznikov, ki obsojajo rusko agresijo. “Da ne bo pomote, v tej vojni sta agresor in žrtev. V tej vojni je agresor predsednik Putin,” je dejal Sanchez.

Španska delegacija je ameriške gostitelje pozvala, naj nadaljujejo čiščenje onesnaženega ozemlja v Španiji po jedrski nesreči leta 1966, ko so zaradi trčenja v zraku štiri ameriške vodikove bombe padle v bližini vasi na jugu Španije. Nobena od bomb ni eksplodirala.

Sanchez je odnose med Madridom in Washingtonom označil za odlične. Ob tem je pozval k nadaljevanju sodelovanja pri boju proti podnebnim spremembam, pravilih glede umetne inteligence in delu pri napredku blaginje srednjega in delavskega razreda na obeh straneh Atlantika. Napovedal je, da ima Španija za predsedovanje EU ambiciozne cilje na čelu s tem kako bi uskladili industrializacijo EU z ameriškim gospodarstvom ter utrdili sodelovanje z Latinsko Ameriko. V tej regiji imata Španija in ZDA skupne interese. Po njegovih besedah bosta vladi podpisali sporazume o sodelovanju pri krepitvi enakopravnosti spolov, pravic skupnosti LGBT in boju proti podnebnim spremembam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!