Srbija od Natove misije zahteva dovoljenje za napotitev svojih sil na Kosovo

Svet 16. Dec 202208:01 1 komentar
srbska vojska
PROFIMEDIA

Srbska vlada je v četrtek v skladu z napovedmi odločila, da kljub nasprotovanju ZDA na misijo zveze Nato na Kosovu (Kfor) naslovi zahtevo, naj ji v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1244 iz leta 1999 omogoči napotitev do tisoč pripadnikov srbske vojske in policije na Kosovo.

Po več dni trajajočih napetostih na severu Kosova je srbski vrh izpolnil svoje napovedi in danes misiji zveze Nato na Kosovu (Kfor) na mejnem prehodu Merdare predal zahtevo za napotitev pripadnikov srbske vojske in policije. Odločitev vlade, ki jo je ta sprejela soglasno, je v četrtek najavil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Kot je v gostovanju na srbski javni televiziji RTS ocenil, ni možnosti, da bi Kfor na zahtevo pristal, a kljub temu dodal, da bi bilo dobro, če se to zgodi. Po njegovem mnenju bi namreč to prispevalo k miru na severu Kosova.

Pod kakšnimi pogoji lahko Srbija na Kosovo pošlje vojsko in policijo?

Za vračanje srbskih vojakov in policistov na kosovsko ozemlje sta pomembna resolucija 1244, ki jo je sprejel varnostni svet Združenih narodov, in vojaško-tehničnega sporazuma med mednarodno vojaško misijo KFOR, Kosovom in Srbijo.

Resolucija 1244 zahteva popoln umik srbskih varnostnih sil z ozemlja Kosova, mednje pa je všteta tudi policija. Dopušča pa ponovno vrnitev manjšega števila srbskih enot za opravljanje določenih nalog. Mednje sodi vzdrževanje stikov z mednarodnimi varnostnimi misijami, čiščenje minskih polj, varovanje pomembnih krajev srbske kulturne dediščine in ohranjanje prisotnosti na ključnih mejnih prehodih. Pri tem je v resoluciji zapisano, da se vrne lahko le manjša skupina srbskih vojakov, ki naj obsega nekaj sto vojakov. Glavno besedo pri vrnitvi srbskih enot ima poveljnik vojaške misije Kfor, ki mora pred vračanjem podati dovoljenje. Trenutni poveljnik misij je Italijan Angelo Michele Ristuccia.

Vučić je ob tem ponovil, da Srbi na Kosovu zahtevajo izpustitev tistih, ki so bili protipravno pridržani. Njihova druga zahteva pa je, da posebne enote kosovske policije ne prihajajo na sever Kosova brez privolitve štirih županov večinsko srbskih občin na severu Kosova in Kforja. Spomnimo, da so novembra župani teh štirih občin protestno odstopili s svojih položajev, saj se niso strinjali z menjavo registrskih tablic, ki jo je uvajala Priština.

Kosovska policija je sicer v severnem delu Kosovske Mitrovice v četrtek zvečer aretirala še enega nekdanjega pripadnika kosovske policije Slađana Trajkovića, poroča kosovski portal Kosovo Online. Aretacijo je potrdila njegova žena in za RTS dejala, da so ga prepeljali v Prištino in obtožili za domnevni vojni zločin. Trajković je eden od kosovskih Srbov, ki so minuli mesec zapustili kosovske ustanove in živi v etnično mešanem naselju v Kosovski Mitrovici.

Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je ocenil, da nova aretacija dokazuje, da kosovski premier Albin Kurti nadaljuje lov na Srbe in da ne želi umiriti napetosti, temveč jih stopnjuje, je še poročala RTS.

Kurti je v četrtek po pisanju prištinskega portala Repoteri dejal, da kosovski Srbi ne morejo dovoliti, da jih Beograd izkorišča za hegemonistične težnje. Obenem je ocenil, da bi francosko-nemški predlog končnega sporazuma o normalizaciji odnosov med državama lahko sprejeli čez nekaj mesecev, ob posredovanju Bruslja in Washingtona.

Na severu Kosova se napetosti zaostrujejo, odkar so srbski predstavniki zaradi zahteve Prištine po preregistraciji vozil v začetku novembra izstopili iz kosovskih institucij. Razmere so se dodatno zaostrile od 10. decembra, ko so kosovski Srbi postavili barikade na več cestah po aretaciji bivšega srbskega policista Dejana Pantića.

Priština je posledično s sklicevanjem na vse slabše varnostne razmere in nezadostno varovanje zaradi odhoda srbskih policistov na sever države napotila okoli 300 svojih policistov. Beograd pa je v odgovor sporočil, da bo na Kfor naslovil zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje