Srečanje predsednikov ter potrditev zavezništva med Washingtonom in Seulom

Svet 26. Apr 202321:34 0 komentarjev
Joe Biden, Jun Suk Jeol

Predsednik ZDA Joe Biden je ob sprejemu južnokorejskega predsednika Jun Suk Jeola izpostavil trdne vezi med državama.

Ameriški predsednik Joe Biden je v Beli hiši sprejel južnokorejskega predsednika Jun Suk Jeola, ki je začel šestdnevni obisk v ZDA. Ob sprejemu je v kratki izjavi pohvalil “neuničljivo vez” med državama, njuno “železno zavezništvo”, ki se je začelo med korejsko vojno pred sedmimi desetletji.

Danes sta zaveznici gospodarski velesili in partnerici pri ohranjanju “svobodne in odprte” azijsko-tihomorske regije, je dejal Biden in dodal, da je njuna prihodnost polna nepredstavljivih priložnosti. Izpostavil je tudi sodelovanje držav na področju čiste energije, poročajo tuje tiskovne energije.

Neimenovani visoki ameriški uradniki so pred obiskom dejali, da bosta voditelja napovedala okrepitev odvračalnih ukrepov pred grožnjami Severne Koreje, vključno s prvo napotitvijo ameriške podmornice na jedrski pogon v Južno Korejo po štirih desetletjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jill Biden in Kim Keon He
Prvi dami: Jill Biden in Kim Keon He (Amanda Andrade-Rhoades/REUTERS)

“Občasna” napotitev podmornice, opremljene z balističnimi raketami z jedrsko konico, je med ključnimi ukrepi v washingtonski deklaraciji, ki naj bi jo sprejela voditelja, so dodali.

Na podlagi te deklaracije bosta državi vzpostavili tudi mehanizem za jedrsko posvetovanje in izmenjavo informacij, katerega namen je okrepitev ameriškega varnostnega dežnika in pomiritev skrbi Seula.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!