Ukrajina Evropo zaprosila za pomoč, Slovenija se je že odzvala

Svet 24. Feb 202214:25 > 17:30 0 komentarjev
Evropska unija, EU
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenaričič je sporočil, da je Ukrajina Evropsko komisijo zaprosila za nujno medicinsko pomoč. "Zaščitili bomo vse," je obljubil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Ruske sile so po navedbah ukrajinske obmejne straže medtem že vdrle v kijevsko regijo.

Vojna v Ukrajini že terja prve smrtne žrtve. V obstreljevanju ruskih sil je umrlo več ukrajinskih vojakov, Reuters poroča tudi o mnogih poškodovanih. Ob tem je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenaričič preko Twitterja sporočil, da je Ukrajina Evropsko komisijo zaprosila za nujno medicinsko pomoč.

“Po današnji popolnoma neupravičeni ruski invaziji je Ukrajina zaprosila za NUJNO medicinsko pomoč v okviru mehanizma evropske civilne zaščite. Pozivam vse države članice in pridružene članice mehanizma, da se nemudoma odzovejo in ponudijo pomoč. Čas, da pomagamo, je ZDAJ,” je zapisal Lenarčič.

Slovenija je Ukrajini že zagotovila materialno pomoč v vrednosti 163.000 evrov, je Uprava RS za zaščito in reševanje sporočila na Twitterju. V Ukrajino so poslali 200 spalnih vreč, 200 parov gumijastih škornjev, deset dizelskih generatorjev, 250.000 kosov rokavic iz lateksa in 250.000 kosov rokavic iz nitrila ter 600.000 higienskih mask. Predsednik vlade Janez Janša je danes že govoril z ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Šmihalom. “Ukrajina se bori in potrebuje našo pomoč. Vojna za Ukrajino je vojna za EU,” je na Twitterju zapisal slovenski predsednik vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!