V Avstriji dobili že tretjega kanclerja v samo dveh mesecih

Svet 06. Dec 202113:41 > 14:48 0 komentarjev
Karl Nehammer
Kancler Karl Nehammer (Vir: PROFIMEDIA)

Na slovesnosti v predsedniški palači na Dunaju je danes prisegel novi avstrijski kancler Karl Nehammer, dosedanji notranji minister. Nasledil je Alexandra Schallenberga, ki je prejšnji teden odstopil po le dveh mesecih vodenja vlade, potem ko je njegov predhodnik Sebastian Kurz sporočil, da se umika iz politike.

49-letni Karl Nehammer je tako že tretji avstrijski kancler v samo dveh mesecih. Prisegel je pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom, slovesnost pa je neposredno prenašala avstrijska televizija

Nehammer je bil že prejšnji teden imenovan za novega predsednika Avstrijske ljudske stranke (ÖVP). V novi avstrijski vladi prihaja tudi do nekaj sprememb na ministrskih položajih. Med drugim bo zunanje ministrstvo ponovno prevzel Schallenberg. Novi avstrijski notranji minister bo Gerhard Karner, vodenje finančnega ministrstva pa bo prevzel Magnus Brunner.

35-letni Sebastian Kurz, proti kateremu poteka preiskava zaradi korupcije, je v četrtek sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo sedaj čas namenil družini. Še isti dan je odstop s kanclerskega položaja napovedal njegov naslednik Schallenberg. Odstop je utemeljil z besedami, da ni bil nikoli njegov namen in niti cilj, da bi prevzel vodenje stranke.