Pritiski na Bahmut in evakuacija iz Kupjanska: Boleče je videti, kaj delajo

Svet 02. Mar 202309:52 > 22:27 25 komentarjev
Evakuacija iz mesta Kupjansk
PROFIMEDIA

Ukrajinske oblasti so odredile obvezno evakuacijo ranljivih prebivalcev iz mesta Kupjansk v regiji Harkov, saj se bojijo, da bi Rusija kmalu lahko ponovno zavzela mesto. Ukrajinskim silam naj bi v okolici Bahmuta v regiji Doneck uspelo odbiti ruske sile, že dopoldan pa je ukrajinska policija sporočila, da je ruski izstrelek ponoči uničil več kot deset stanovanj v večstanovanjski stavbi v Zaporožju, "kjer so ljudje mirno spali".

Ukrajinske oblasti so odredile evakuacijo ranljivih prebivalcev iz mesta Kupjansk. “V Kupjansku se je začela obvezna evakuacija družin z otroki in prebivalcev z omejeno mobilnostjo. Odločitev je bila sprejeta ob upoštevanju varnostnih razmer in nenehnega obstreljevanja ozemlja s strani ruske vojske,” je sporočila vojaška uprava regije Harkov.

Mesto Kupjansk, ki se nahaja na severovzhodu regije Harkov, je bilo do septembra lani pod nadzorom ruskih sil. Domačini pa se sedaj bojijo nove ruske ofenzive in ponovnega zavzetja mesta.

Kijev je že sredi septembra k evakuaciji pozval tudi prebivalce mesta Bahmut v regiji Doneck. Mesto je namreč že več mesecev v središču hudih spopadov v več kot letu dni trajajoči ruski ofenzivi. Tudi danes je Rusija v okolici mesta izvedla več napadov, ki pa so jih ukrajinske sile uspele odbiti, je sporočil ukrajinski generalštab. Ob tem je opozoril, da Rusija na mesto pritiska s treh strani in si ga že več tednov prizadeva obkoliti.

V Bahmutu, kjer je nekoč živelo 70.000 prebivalcev, je trenutno 4.500 ljudi, je ocenil župan mesta Oleksij Reva. “Boleče je videti, kaj sovražnikovi izstrelki delajo z našim mestom in v kaj spreminjajo našo skupnost. Do danes so Rusi uničili več kot 4.400 stanovanjskih stavb,” je opozoril.

Ob tem je poudaril, da je prebivalcem mesta za zdaj zagotovljen dostop do hrane, vode in higienskih izdelkov, vendar so razmere v mestu kritične. Strokovnjaki so različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta, a je ta v zadnjem času postal ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini. Zavzetje mesta bi sicer Moskvi omogočilo nadaljnje napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

Že dopoldan je ukrajinska policija sporočila, da je ruski izstrelek ponoči uničil več kot deset stanovanj v večstanovanjski stavbi v Zaporožju na jugu Ukrajine, “kjer so ljudje mirno spali”. V napadu so bili ubiti najmanj trije ljudje, šest pa jih je bilo ranjenih, so sporočile lokalne oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil napad, ob tem pa ocenil, da ima Ukrajina stanje na fronti pod nadzorom.

Ruski napad v Zaporožju Ruski napad v Zaporožju
Stringer/REUTERS
Ruski napad v Zaporožju Ruski napad v Zaporožju
State Emergency Service of Ukraine/REUTERS
Ruski napad v Zaporožju Ruski napad v Zaporožju
Stringer/REUTERS
Ruski napad v Zaporožju Ruski napad v Zaporožju
PROFIMEDIA
Ruski napad v Zaporožju Ruski napad v Zaporožju
PROFIMEDIA
Ruski napad v Zaporožju Ruski napad v Zaporožju
PROFIMEDIA
Ruski napad v Zaporožju Ruski napad v Zaporožju
PROFIMEDIA

Na fotografijah, ki so jih objavile ukrajinske reševalne službe, je videti ljudi, ki jih gasilci rešujejo izpod ruševin. Uspešno so rešili 11 oseb, med njimi nosečnico, ki so jo odpeljali v bolnišnico. Iskanje pogrešanih še vedno poteka.

V svojem rednem večernem nagovoru v sredo je Zelenski sicer dejal, da ukrajinske sile “nadzorujejo vsa območja na fronti”. Ob tem je dodal, da so prebivalci mest in vasi v zaledju fronte na jugu in vzhodu Ukrajine še vedno “žrtve ruskega terorja” in vsak dan trpijo zaradi ruskih napadov.

Preberite še: Po letu krvavih bojev v Ukrajini: razbita predstava o vsemogočni ruski vojski

Putin Ukrajino obtožil terorizma

Guverner ruske regije Brjansk, ki leži ob meji z Ukrajino, Aleksander Bogomaz pa je sporočil, da je ukrajinska sabotažna skupina prečkala mejo z Rusijo in začela streljati, na kar se je ruska vojska odzvala. Po njegovih besedah naj bi saboterji streljali na vozilo in v njem enega človeka ubili ter ranili desetletnika, ki je sedaj v bolnišnici. Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB je kasneje sporočila, da so razmere v regiji Brjansk že pod nadzorom, med preiskavo pa naj bi našli ogromno količino eksploziva.

V odzivu na napad je ruski predsednik Vladimir Putin Ukrajino obtožil terorizma in vodstvo iz Kijeva ponovno označil za neonaciste. “Ti skušajo Rusiji na silo odvzeti zgodovinsko identiteto in jezik. Vendar ponavljam: ne bo jim uspelo,” je dejal.

ruski prdsednik Vladimir Putin
PROFIMEDIA

V Kijevu so medtem ruske navedbe o napadu sabotažne skupine zavrnili kot “namerno provokacijo”. “Zgodba o sabotažni skupini v Rusiji je klasična namerna provokacija. Rusija želi prestrašiti svoje ljudi, da bi upravičila napad na drugo državo in vse večjo revščino po letu vojne,” je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Kmalu po napadu je na Twitterju zaokrožil videoposnetek domnevnih članov nacionalistične skupine Ruski prostovoljni korpus, ki so prevzeli odgovornost za napade. Skupina naj bi bila del peščice ruskih nacionalistov, ki se bori na ukrajinski strani.

Prvič v letu dni sta se srečala Blinken in Lavrov

Ob robu srečanja skupine G20 v indijskem New Delhiju sta se prvič od začetka ruske invazije na Ukrajino sestala ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Na srečanju je Blinken poudaril, da je Washington pripravljen podpirati Ukrajino, da se brani, dokler bo to treba. Rusijo je prav tako pozval, naj razmisli o svoji odločitvi o prekinitvi sodelovanja v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

Blinken je sicer na srečanju zunanjih ministrov skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev pozval Rusijo, naj obnovi dogovor o izvozu ukrajinskega žita. “Rusija je namerno in sistematično upočasnila inšpekcijske preglede in s tem povzročila zamude ladij, ki bi danes lahko svetu dostavljale hrano,” je poudaril. Lavrov pa je medtem očital Zahodu, da je to pobudo “brez sramu pokopal”.

Kratko srečanje Lavrova in Blinkena
Andrew Harnik/REUTERS

Rusko zunanje ministrstvo je pred tem v sredo sporočilo, da bi se z drugim podaljšanjem sporazuma strinjalo le, če bodo upoštevali tudi interese ruskega kmetijskega sektorja. Ta sicer ni neposredna tarča zahodnih sankcij, a Moskva trdi, da sankcije vplivajo na plačila, prevoz in zavarovanje in s tem ovirajo njen izvoz žita in gnojil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje