Vodilni v Hrvaški narodni banki trgovali z vrednostnimi papirji bank

Gospodarstvo 11. Jan 202212:51 0 komentarjev
Hrvatska narodna banka
PROFIMEDIA

Zaposleni in vodilni v Hrvaški narodni banki (HNB) so v zadnjih dveh desetletjih trgovali z vrednostnimi papirji bank, katerih nadzor je v pristojnosti HNB, je razkril hrvaški portal Index.hr. V nasprotju z Evropsko centralno banko, katere uslužbenci ne smejo trgovati z nobeno vrsto vrednostnih papirjev, hrvaška zakonodaja zaposlenim v HNB ne prepoveduje trgovanja z obveznicami bank.

Po poročanju portala Index je v zadnjih dvajsetih letih več kot 40 zaposlenih v Hrvaški narodni banki (HNB) trgovalo z vrednostnimi papirji bank, katerih nadzor je v pristojnosti HNB. Skupno je bilo po njihovih navedbah zabeleženih več kot 400 poslov v vrednosti več kot deset milijonov kun (več kot 1.300.000 evrov), navaja N1 Hrvaška.

Portal Index, ki je pridobil vpogled v ključno dokumentacijo poslov Centralne klirinško depotne družbe (CKD), poroča, da sta med tistimi, ki so v zadnjih dvajsetih letih trgovali z vrednostnimi papirji, sedanji guverner HNB Boris Vujčić in namestnica guvernerja Sandra Švaljek. Na seznamu oseb so prav tako nekdanji viceguvernerji, nekdanji in trenutni direktorji HNB ter drugi zaposleni v sistemu HNB.

Iz HNB so za Index pojasnili, da Zakon o HNB trgovanje z delnicami bank prepoveduje guvernerjem, vicegurvernerjem in izvršnim direktorjem, ne prepoveduje pa jim trgovati z obveznicami teh bank. A to naj bi se, so dodali, spremenilo marca letos, ko naj bi zaposlenim na HNB prepovedali tudi trgovanje z obveznicami, navaja Index.

Na HNB so Indexu prav tako pojasnili, da niso imeli primerov nedovoljenega trgovanja z vrednostnimi papirji.

Vprašanje, zakaj na vrata HNB še niso potrkali preiskovalni organi

“Navzkrižje interesov je najnižja stopnja, največje kaznivo dejanje pa bi bilo trgovanje z notranjimi informacijami,” je v oddaji za N1 Hrvaška povedal novinar Indexa Ilko Ćimić, ki je razkril zgodbo. “HNB je regulator, ki nadzira banke, banke pa HNB dnevno poročajo. Tukaj se HNB brani, da je vse po zakonu, da so šefi smeli trgovati z obveznicami. Evropska centralna banka, katere članica je HNB, pa vsem svojim zaposlenim prepoveduje trgovanje z delnicami in obveznicami bank, ki jih nadzorujejo,” je po navedbah N1 Hrvaška pojasnil Ćimić.

Ćimić
N1 Hrvaška

Novinar Indexa je prav tako dodal, da je prepričan, da bodo zadnjo besedo imela evropska nadzorna telesa. Je pa “vprašanje za Uskok [Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala, op. a.] in Dorh [Državno odvetništvo Republike Hrvaške, op. a.], zakaj še nista potrkala na varata HNB.”

“To je velika zgodba in naj ponovim, ne bi se ustavil le pri navzkrižju interesov. To je nekaj najmanjšega, o čem se gre. Zelo pomembno je povedati, da ima kazensko pravo zelo natančno definirano trgovanje z notranjimi informacijami in nekdanji šef regulatorja Hanfa [Hrvaška agencija za nadzor finančnih storitev, op. a.] pravi, da je treba vse to raziskati,” je za N1 Hrvaška dejal Ćimić.

“Naj spomnim, zaposleni na HNB so delali to, kar svojim zaposlenim prepoveduje Evropska centralna banka, ki vsem uslužbencem prepoveduje trgovanje s kakršnimikoli vrednostnimi papirji,” je dodal. Kot je poudaril, se jim to zdi povsem normalno, saj njihovi zaposleni imajo informacije, ki jih drugi deležniki na trgu nimajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!