Vožnja po avtocestah v Italiji bo dražja

Svet 03. Jan 202314:57 > 16:29 0 komentarjev
avtocesta v Italiji
PROFIMEDIA

V Italiji so z novim letom dvignili cestnino na nekaterih avtocestah. Med drugim bo vožnja dražja tudi na avtocesti med Rimom in Milanom. Še ena podražitev pa se ponekod obeta sredi leta. Cestnine pa se ne bodo zvišale na večini avtocestnih odsekov ob slovenski meji.

Vožnja po nekaterih odsekih italijanskih avtocest je z novim letom dražja, kar predstavlja prvo podražitev po letu 2018.

Vožnja od Rima do Milana namesto 46,5 evra stane 47,3 evra, julija pa se bo še zvišala, na 48 evrov. Za vožnjo od Neaplja do Milana je treba namesto 58,6 evra odšteti 59,7 evra, od julija pa bo cena 60,5 evra. Cestnina za odsek Bologna-Taranto pa se je zvišala za en evro na 56,1 evra, čemur bo julija sledil dodaten dvig za 80 centov, nekaj primerov navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Cestnina pa se ni zvišala na avtocestnih odsekih tik ob slovenski meji, s katerimi upravlja družba Autovie Venete. Te bodo na odsekih avtoceste, ki vodijo do Vidma, Gorice, Trsta, Benetk ter Conegliana, ostale nespremenjene. Podražila pa se bo cestnina na odseku med Vidmom in Trbižem, saj z njim upravlja druga družba.

Upravljavci avtocest so vladi predlagali številne podražitve, a jih je ta večino zavrnila. Minister za infrastrukturo Matteo Salvini je poudaril, da je takšen obseg podražitev zato pravzaprav dobra novica. Cestnine se v Italiji sicer posodobijo ob začetku vsakega leta, a so bile od zrušenja viadukta v Genovi leta 2018 zamrznjene.

Dajatve za uporabo cest so zvišale tudi nekatere druge države. Francija je denimo cestnine za avtoceste zvišala za slabih pet odstotkov, Avstrija pa za dobra dva odstotka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Letna vinjeta za Slovenijo se ni podražila, je pa dražji predor Karavanke, in sicer za 20 centov. Nova cena za osebna vozila je 7,80 evra.

Preberite še: Še hitrejša pot na morje, Hrvaška bo rušila tudi cestninske postaje

Poleg cestnin morajo oziroma bodo morali ponekod v Italiji z novim letom več odšteti tudi za javni prevoz. V Neaplju se je cena zvišala za 20 centov na 1,2 evra, v Milanu se bo s ponedeljkom za 20 centov na 2,2 evra, v Rimu pa bo vozovnica od avgusta namesto 1,5 evra stala dva evra, še poroča Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!