Zaradi neučinkovitosti v Srbiji umaknili cepivo proti tuberkulozi

Slovenija 23. Mar 202311:32 0 komentarjev
cepljenje, dojenček
PROFIMEDIA

Zaradi odstopanj od predpisanih norm so v Srbiji odpoklicali serijo cepiva proti tuberkulozi, s katerim so do 15. marca cepili novorojenčke. Epidemiologi pojasnjujejo, da zdravje cepljenih dojenčkov ne bi smelo biti ogroženo, bodo pa morali cepljenje najverjetneje ponoviti. Umaknjena serija cepiva srbskega proizvajalca naj namreč ne bi nudila zadostne zaščite. V Sloveniji tega cepiva ne uporabljamo, so za N1 potrdili na NIJZ, prav tako proti tuberkulozi cepimo drugače kot v Srbiji.

V Srbiji so odpoklicali zadnjo serijo cepiva proti tuberkulozi, ki ga proizvaja tamkajšnji nacionalni inštitut za virologijo in cepiva Torlak. Omenjena serija cepiva naj ne bi bila dovolj učinkovita in pri otrocih ni vzbudila dovolj močnega imunskega odziva. Kot je za N1 Beograd dejala epidemiologinja Lela Ilić, bi neučinkovito cepivo in šibek imunski odziv lahko bila vzrok za slabšo zaščito cepljenih otrok.

Na inštitutu Torlak so v uradni izjavi navedli, da so 834 vial cepiva umaknili že 16. marca in jih v štiriindvajsetih urah nadomestili z brezhibno serijo cepiva. Kot razlog za umik so navedli manjša odstopanja od predpisanih norm. Epidemiologinja Ilić je zatrdila, da starši otrok, ki so prejeli odmerek cepiva iz odpoklicane serije, nimajo nikakršnega razloga za strah. “Otrokom se ne more zgoditi nič, prav tako pa tudi ne bodo nastali zapleti,” je zatrdila za N1 Beograd. Prav tako je zagotovila, da je stik slabše zaščitenih otrok z bakterijo, ki povzroča tuberkulozo, zelo malo verjeten.

Z omenjeno serijo neučinkovitega cepiva so otroke v Srbiji cepili vse do 15. marca. Kot je še povedala epidemiologinja, bodo starše cepljenih otrok najverjetneje poklicali iz zdravstvenih domov in drugih ustanov ter jih pozvali k ponovnemu cepljenju. V Srbiji otroke proti tuberkulozi cepijo kmalu po rojstvu, najkasneje do dopolnjenega prvega leta starosti.

To pa ni prvi zaplet s cepivom proti tuberkulozi v Srbiji. Kot še piše N1 Beograd, so v beograjski porodnišnici med septembrom in oktobrom lani več kot 600 otrok cepili s fiziološko raztopino. Kot so pojasnili pristojni, se je zgodila napaka, saj so bile v isti škatli tako viale z nerazredčenim cepivom kot fiziološka raztopina, s katero ga redčijo. Otroci so tudi v tem primeru morali na ponovno cepljenje.

Kako proti tuberkulozi cepimo v Sloveniji?

Odpoklic srbskega cepiva, ki ga uporabljajo tudi v Črni gori, ne pomeni nikakršne skrbi za Slovenijo, saj ga pri nas ne uporabljamo. Kot so za N1 potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), Torlakovo cepivo v Sloveniji nima dovoljenja za promet, zato pri nas ni na voljo. Po podatkih inštituta pri nas proti tuberkulozi cepimo s cepivom poljskega podjetja Biomed-Lublin.

Glede na trenutne in pretekle programe cepljenja, ki jih pripravljajo pri NIJZ, je cepljenje proti tuberkulozi obvezno za novorojenčke, katerih starši so se v zadnjih petih letih pred rojstvom priselili iz držav z višjo pojavnostjo tuberkuloze. Cepljenje priporočajo tudi novorojenčkom, ki bodo v prvih letih življenja stalno bivali ali pogosto obiskovali države z višjo pojavnostjo tuberkuloze. Cepljenje predlaga pediater v porodnišnici ob pregledu dojenčka po rojstvu, opravijo pa ga v porodnišnici kmalu po rojstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!