Mednarodni baletni festival Plesne noči v Cankarjevem domu in ljubljanski Operi

Oglas 25. Maj 202314:34
promocijska fotografija

Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana sta zasnovala prvi Mednarodni baletni festival Plesne noči, na sporedu katerega bodo štiri velike baletne uspešnice domačih in tujih baletnih hiš, razstava kostumov in fotografij Rudolfa Nurejeva, filmska projekcija in predavanje Charlesa Juda, nekdanjega prvaka pariškega baleta ter učenca in prijatelja velikega baletnika Nurejeva, ki mu je festival tudi posvečen.

Don Kihot
Svetoslav Nikolov

Uvodna festivalska predstava 22. junija bo proslavila igriv in temperamenten klasični balet Don Kihot v izvedbi Narodne opere in baleta iz Sofije. Klasični balet skladatelja Ludwiga Minkusa ter libretista in koreografa Mariusa Petipaja je koreografov prvi in hkrati najslavnejši celovečerni balet s špansko tematiko, ki je praizvedbo doživel 1869 v Moskvi. Svojevrstno plesno izkušnjo si lahko obetamo z uprizoritvijo triptiha sodobnih baletov Myth, Rain Dogs, Aperture v izvedbi SNG Opera balet Maribor. Sledila bo baletna uspešnica Kdo neki tam poje Narodnega gledališča v Beogradu, ustvarjena na podlagi istoimenskega kultnega filma Ko to tamo peva. Zadnji dan festivala bo na sporedu razkošna predstava ljubljanske operne in baletne hiše Veliki Gatsby.

Kdo neki tam poje
Željko Jovanović

Na veliki razstavi Legendarni Nurejev bo predstavljena zbirka 14 baletnih kostumov, v katerih je Nurejev odplesal številne slavne vloge. Razstavljene bodo tudi črno-bele fotografije, na katerih je fotografinja Francette Levieux ujela baletnikove odrske trenutke. Razstava bo na ogled do 25. avgusta v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma. Ob odprtju bo Cankarjev dom gostil nekdanjega prvaka pariškega baleta Charlesa Juda, ki je svojčas plesal z znamenitim baletnikom.

22. junija bo predvajan tudi film Beli vran v režiji Ralpha Fiennesa, biografska drama o ključnih trenutkih v življenju mladega Rudolfa Nurejeva.

Več o Mednarodnem baletnem festivalu Plesne noči in spletni nakup vstopnic.

Film Beli vran
Cinemania group

Baletna uspešnica Kdo neki tam poje 

25. junija bo v okviru 1. Mednarodnega baletnega festivala Plesne noči na odru Linhartove dvorane uprizorjena baletna predstava Narodnega gledališča v Beogradu Kdo neki tam poje(Ko to tamo peva), nastala na podlagi kultnega filma. Predstava je ob nastanku, leta 2004, precej pretresla kulturno javnost in do danes doživela več kot dvesto uprizoritev. Od prvih taktov občinstvo zadiha z nastopajočimi in postane še en potnik v nori vožnji. Balet z vrhunsko prepoznavno glasbo, odlično koreografijo in režijo je poln arhetipskih simbolov, kar predstavi zagotavljajo kultni status. Na zamisel Ljubivoja Tadića je libreto predstave nastal po scenariju istoimenskega filma Dušana Kovačevića v režiji Slobodana Šijana.